Niet bekend is wie dit stel schaatsen in 1893 als eerste heeft ondergebonden. Wel dat het - net als de kindervariant - de naam 'Wicher de Salis' draagt. Baron Wicher de Salis was ooit samen met mr. J. Buttinga een van de secretarissen van de Koninklijke Nederlandse Schaatsrijders Bond.
Lees meer
Een typemachine kan net zo dodelijk zijn als een kogel. Deze typemachine stond tot eind 1944 in het Scholtenhuis op de Grote Markt in Groningen, waar de beruchte Sicherheitsdienst (SD) en Sicherheitspolizei (SiPo) Groningen waren gevestigd. Het bezat een speciale toets die daarvoor en ook niet daarna bij de fabricage op typemachines werd gemaakt.
Lees meer
Bij de hulpkist van de ANWB in de collectie van het Vestingmuseum Nieuweschans behoorde oorspronkelijk een aanvulkist. Ook die werd aangetroffen in het pand waarin ooit hotel ‘Huis der Gemeente’ was gevestigd.
Lees meer
De Arendploeg kwam, werd beproefd en overwon. Met de complimenten voor boer Borgman uit Kloosterburen. Hij nam de ploeg mee van een familiebezoek uit Amerika, stak hem in de vette Groninger klei en de landbouw in de provincie kantelde met elke voor méé om…
Lees meer
Een broche is een sieraad, meestal gedragen door een vrouw als versiering van de kleding. Van deze broche van het MOW is de ouderdom onbekend. De metalen broche bestaat uit een witte ovale bol met daaromheen twee randen van meerdere bolletjes.
Lees meer
Toen afgegraven grond uit de binnenstad van Groningen werd afgevoerd zijn verschillende detectorvondsten gedaan. Lastig is dan precies aan te geven waar de vondst precies uit de bodem is opgegraven. En dat is spijtig, zeker wanneer het een bijzonder stuk riembeslag uit de tiende eeuw betreft zoals we hier op de foto zien.
Lees meer
Het heeft weliswaar niets te maken met het Groninger Erfgoed, maar het maakt niettemin een belangrijk onderdeel uit van de collectie Uitrustingstukken van de Oudheidkamer Uithuizermeeden: de maliënmantel.
Lees meer
Veel mensen die in de tweede helft van de vorige eeuw in de buurt van een spoorweg woonden, zullen het zich nog herinneren: het plotselinge angstaanjagende gehuil dat de trein in geval van mogelijk gevaar vooruitsnelde, om mensen te waarschuwen voor haar komst.
Lees meer
Er was een tijd dat torenklokken de belangrijkste tijdaanduiders waren. De oudste uurwerken hadden geen wijzers; ze lieten slechts het juiste aantal uurslagen horen. Later werden wijzers toegevoegd: eerst een enkele die alleen de uren aangaf, later kwam daar een minutenwijzer bij.
Lees meer
Een zeer bijzondere schaats, destijds exclusief bedoeld voor de beau monde. Een schaats waarbij de toch al sierlijke krul zich heeft getransformeerd tot een heuse zwanenhals.
Lees meer