Een prehistorische vuurstenen bijl uit de periode 2500-2000 voor Christus. Bij toeval door iemand in 1979 gevonden in het land bij de B.L. Tijdensweg in Vriescheloo. Maar hoe kwam die bijl daar terecht?
Lees meer
In de collectie van het MOW bevindt zich een bijzonder schilderij uit 1962 van Johan Dijkstra, dat het voormalige Sandjerhuus aan de Leidijksweg in Rhederbrug afbeeldt. Het oliefverschilderij herinnert aan de familie Sandjer, die dit arbeidershuisje bewoonde en verschillende schilderijen en meerdere goederen aan de voormalige gemeente Bellingwedde en het MOW schonk.
Lees meer
Dit schilderij uit 1947 van de hand van Johan Dijkstra toont de Magnuskerk aan de Hoofdstraat in Bellingwolde. Achter het werk schuilt een bijzonder verhaal.
Lees meer
Museum de Oude Wolden bezit een prehistorische urn met botresten van ongeveer 4000 jaar oud. Mogelijk komt de urn van het urnenveld bij Wedderveer.
Lees meer
Dit schilderij van Johan Dijkstra uit de collectie van het MOW beeldt twee veenarbeiders af. Het houtskoolschilderij uit 1963 vormt een fraai voorbeeld van de verbeelding van een deel van het vroegere landschap van Westerwolde.
Lees meer
Deze meerschuimen sigarenpijp van het MOW draagt een fraai gesneden paard. Het object stamt uit circa 1900.
Lees meer
Een broche is een sieraad, meestal gedragen door een vrouw als versiering van de kleding. Van deze broche van het MOW is de ouderdom onbekend. De metalen broche bestaat uit een witte ovale bol met daaromheen twee randen van meerdere bolletjes.
Lees meer
Tot de collectie van het MOW behoren meerdere zwarte kledingstukken, die rijke boerendames in Westerwolde droegen. Deze letterlijk rijk versierde zwarte omslagdoek dateert van tussen 1840 en 1870. De omslagmantel vormt in meerdere opzichten een kenmerkend voorbeeld van de voormalige rijkdom van boerenfamilies in Westerwolde.
Lees meer
Dit blauwe jasje, een zogenoemde ‘kassekijntje’, dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Waarschijnlijk deed dit fraai versierde jasje dienst als zondagse dracht van een rijke boerin in Westerwolde.
Lees meer
Dit schilderij uit 1943 van de hand van Ben Walrecht toont de Hoofdweg in Bellingwolde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het waterverfschilderij is één van de verschillende De Ploeg-werken in de collectie van het MOW.
Lees meer