In 1906 werd bij de afgraving van de wierde van Marsum bij Delfzijl een omvangrijke laat-Karolingische zilver- en goudschat gevonden. De schat kwam in handen van een juwelier, die de munten los verkocht. Slechts een deel van de schat is in museaal bezit gekomen. Voor zover nu bekend bevatte de schat gouden en zilveren munten, alsmede vijf zilveren sieraden, maar over de totale omvang wordt in het duister getast.
Lees meer
Twee bijzondere objecten uit de collectie van het MOW zijn de twee ambtsketens van de voormalige gemeenten Bellingwolde en Wedde, daterend uit 1853. Samen omvatten deze twee zilveren kettingen de geschiedenis van drie voormalige gemeenten: de gemeenten Bellingwolde en Wedde, én fusiegemeente Bellingwedde.
Lees meer
In de collectie van het MOW bevindt zich een zilveren rammelaar uit circa 1900. Terwijl kinderen andere rammelaars vooral als speelgoed gebruikten, zal dit waardevolle exemplaar vooral dienst hebben gedaan als kraamcadeau en/of statussymbool.
Lees meer
In dit zilveren pijpkomfoor kon de welgestelde roker een hete pijp wegleggen. Verse tabak haalde hij uit de bijbehorende zilveren tabakspot. Beide gebruiksvoorwerpen komen uit de collectie van Museum de Oude Wolden en dateren van het midden van de negentiende eeuw.
Lees meer
In de Middeleeuwen is de schutterij belast met de verdediging van de stad. Later worden haar taken meer representatief van aard. In fraaie kledij gestoken luisteren de schutters menig officiële plechtigheid op. Een jaarlijks hoogtepunt voor het gilde is het vogelschieten op Pinkstermaandag.
Lees meer
Appingedam heeft door de eeuwen heen grote perioden van bloei gekend, wat terug te zien in de grote aantallen zilversmeden die de stad heeft gekend. Een van die zilversmeden was Derk Hemmes (1835-1914), telg uit een Damster zilversmedenfamilie en maker van deze prachtige visschep met vogels en landschap met ajour-rand.
Lees meer
We weten wie deze prachtige zilveren brandewijnkom heeft vervaardigd, we weten voor wie de kom is gemaakt en zelfs weten we wanneer. Wat we echter niet (meer) weten is de aanleiding om dit bijzondere drinkgerei te laten maken. Was het een geschenk? En zo ja, van wie? Ergens in het verleden ligt het antwoord…
Lees meer
Deze speld is een van vele bijzondere mantelspelden die bij opgravingen aan de Grote Markt Oostzijde zijn gevonden. Wat deze mantelspeld zo bijzonder maakt is de afbeelding op de voorzijde en het feit dat deze van zilver, een edelmetaal, is gemaakt.
Lees meer
Ruim vóór de vondst van het aardgas bij Slochteren, werd er in Oost-Groningen –en dan met name in de Veenkoloniën– een andere rijke energiebron gedolven: turf. Het gebied ontwikkelde zich tot een dynamisch industrie- en handelscentrum dat, dankzij de ondernemersgeest van zijn bevolking, uitgroeide tot een welvarende regio.
Lees meer
Het Eeuwig Licht (Ner Tamid) hangt boven de ark in de synagogen. Het wordt vaak geassocieerd met de menora, de zevenarmige kandelaar die geplaatst was in de voorkant van de tempel in Jeruzalem.
Lees meer