Hoewel de naam van Engelse oorsprong is, komt het rijtuigtype en het idee van een dergelijk plezierrijtuig uit Duitsland

Een sieraad en een curiositeit op de weg tegelijk, dit grote rijtuig! We noemen dit een Sociable, je zou kunnen zeggen een voorloper van de Jan Plezier die mensen van een wat oudere generatie zich nog wel herinneren. Een rijtuig dus om met een groep mensen erop uit te trekken.


 


In Nederland bestaan er -voor zover bekend- maar twee rijtuigen van dit type. Beide staan ze in het Rijtuigmuseum te Leek. Hoewel de naam van Engelse oorsprong is, komt het rijtuigtype en het idee van een dergelijk plezierrijtuig uit Duitsland.


 


Opvallend aan dit rijtuig is de (afneembare) verhoogde bok; de koetsier zweeft ergens hoog boven de paarden. Maar dit biedt wel de gelegenheid nog wat extra passagiers mee te nemen! Op de wieldoppen zien we de naam van de bouwer: Bij ‘t Vuur. Bij ‘t Vuur was een rijtuigbouwer in Arnhem, een familiebedrijf dat slechts korte tijd - eind 19e eeuw - rijtuigen heeft gemaakt en daarna overging tot carrosseriebouw voor de automobielindustrie. Een beslissing die niet goed uitpakte, want ook als automobielbouwers hebben ze niet lang bestaan.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed