Het rijtuig was waarschijnlijk bedoeld voor mooie zomerse pleziertochten, voor zijn tijd oogt het licht en open

Hoewel Barouche deftig en Frans klinkt, is de naam van dit elegante rijtuig afkomstig uit Engeland. In Frankrijk zou men een dergelijk type rijtuig Calèche noemen. Ook deftig. Het is dan ook typisch een rijtuig voor de adel en welgestelden van weleer.


 


Hoewel er hier een eenvoudige kleine koetsiersbok aanwezig is, werd de barouche meestal met een postiljon gereden, d.w.z de menner zat op een van de paarden. Het rijtuig was waarschijnlijk bedoeld voor mooie zomerse pleziertochten; voor zijn tijd oogt het licht en open. Achterop is plek voor een palfrenier, de bok voorop is smal, zodat het uitzicht naar voren niet belemmert wordt. In de winter echter kon je er ook mee rijden; de gebogen kap werd dan aan de voorzijde afgesloten door een venster en een horizontale lederen klep bedekte de benen van de inzittenden. De vreemde uitstulping aan de achterzijde van de kuip is een zogeheten Swordcase. Om iets in op te bergen, een soort handschoenenkastje, maar dan voor de sabel.


 


Het rijtuig is een schenking van Baron Van Tuyll van Serooskerken van kasteel Heeze. De familie van Tuyll Van Serooskerken kocht dit grote Brabantse kasteel in 1760 en woont er tot op de huidige dag. Echter zonder dit romantische rijtuig.


 


 


 

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed