Deze galaberline behoort tot de mooiste rijtuigen van Nederland en is nog met enige regelmaat te zien in de straten van de Groninger binnenstad. Het behoort toe aan studentenvereniging Vindicat atque Polit. Het rijtuigmuseum beheert en onderhoudt het. De senaat en soms andere leden van de studentenvereniging rijden al sinds het einde van de 19e eeuw met dit rijtuig.
Lees meer
De phaeton is een rijtuigtype dat reeds in de 17e eeuw zijn intrede deed en als automobieltype nog steeds bestaat. Maar waarom hier de toevoeging damesphaeton? En waarom Amerikaans? Om ons dat te realiseren moeten we teruggaan naar de tijd waarin dit rijtuig gemaakt werd: zo tussen 1890 en 1900.
Lees meer
Een zeer fraai rijtuig, deze eenvoudige barouchet. Eenvoudig, omdat er geen aparte koetsiersbok aanwezig is. Heer of (here)boer mende zelf. Een gesloten rijtuig, maar het dak en de voorramen kunnen verwijderd worden en dan houd je een prachtig open zomerrijtuig over, een soort barouche.
Lees meer
Een sieraad en een curiositeit op de weg tegelijk, dit grote rijtuig! We noemen dit een Sociable, je zou kunnen zeggen een voorloper van de Jan Plezier die mensen van een wat oudere generatie zich nog wel herinneren. Een rijtuig dus om met een groep mensen erop uit te trekken.
Lees meer
Sinds welk jaar de winnaar van een aangespannen wedstrijd met een Gouden Zweep gehuldigd wordt, weten we eigenlijk niet. Het vermoeden is dat dit gebruik al meer dan vier eeuwen bestaat. Wat we wel weten, is dat het een felbegeerde prijs is.
Lees meer
Dit buitengewoon fraai gemaakte miniatuur is mogelijk het showmodel van de rijtuigbouwer geweest voor het rijtuig (op ware grootte) dat heeft toebehoord aan stadhouder Willem III, Prins van Oranje en vanaf 1689 tevens Koning van Engeland, Schotland en Ierland.
Lees meer
Bij het woord speelwagen denk je al gauw aan speelgoed voor kinderen. Maar het woord speelwagen werd in 17e en 18e eeuw veelvuldig gebruikt voor eenvoudige maar gedecoreerde wagens, die een praktische rol vervulden bij de oogst, maar tegelijk waren bedoeld voor het maken van plezierritten en gebruik bij ceremoniële hoogtepunten van het leven zoals bruiloft en uitvaart.
Lees meer
Zo werd het in Friesland genoemd, dit rijtuig, ook al kwam het eigenlijk in alle provincies wel voor. In al zijn verval straalt dit glazen wagentje toch nog iets popperig deftigs uit, vooral de bekleding. En dat klopt helemaal.
Lees meer
Hoewel Barouche deftig en Frans klinkt, is de naam van dit elegante rijtuig afkomstig uit Engeland. In Frankrijk zou men een dergelijk type rijtuig Calèche noemen. Ook deftig. Het is dan ook typisch een rijtuig voor de adel en welgestelden van weleer.
Lees meer
Aan Koning Willem I hebben we deze gebeeldhouwde slede uit circa 1760 te danken. Het fraaie boegbeeld is de godin van de jacht, Diana, met pijl en boog.
Lees meer