Het moet een herrie van jewelste hebben gegeven. En voor de inzittenden moet elke reis een geseling zijn geweest. De sleepkoets: een even vindingrijk als onwaarschijnlijk alternatief om de belasting op wielen te ontduiken.
Lees meer
Dit eigenaardige achttiende eeuwse voorwerp uit de deelcollectie ‘reisneccessaires’ van het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord geeft een bijzonder en intiem inzicht in het reizen in oude tijden. En vertelt iets over de daarbij noodzakelijke voorzieningen. Zoals dit ‘nachtspiegeltje’, een bourdalou, bedoeld voor de dames. Te gebruiken op reis, onderweg, in het rijtuig…
Lees meer
De Koninklijke coupé in de collectie van het Nationaal Rijtuigmuseum heeft toebehoord aan Koning Willem I is en naar alle waarschijnlijkheid de oudste Koninklijke coupé in Nederland. En mogelijk ook het oudste rijtuig in Nederland met het predicaat Koninklijk.
Lees meer
De Spyker zoals die als zeer luxe sportwagen sinds 2000 handmatig wordt gebouwd, kom je maar bij hoge uitzondering tegen. En een authentieke Spijker automobiel tref je alleen aan op oldtimer-evenementen, maar ook daar maar heel zelden. Van de dierenslede ooit door de gebroeders Spijker gemaakt, bestaat slechts één uniek exemplaar. Te zien in het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord.
Lees meer
Onder mensen met pretenties was het in de zeventiende en vooral achttiende eeuw in Europa populair om zogenaamde ‘folly's’ te laten maken, fantasieoptrekjes in weelderig aangelegde parken. Het werkelijke verhaal van de schelpengrot (een folly) van Nienoord is dat rondtrekkende Italiaanse stucadoors rond 1700 het toen eenvoudige tuinkoepeltje omtoverden tot een uniek en buitengewoon vertrek. Einde verhaal.
Lees meer
De paardenomnibus is een bijzonder en zeldzaam overblijfsel uit de begintijd van ons stedelijk openbaar vervoer en is de voorloper van de paardentram. De omnibus en de spoorwegen namen de plaats in van de diligence, tot dan de meest populaire manier van groepsvervoer over de weg.
Lees meer
Het woord sjees is een Nederlandse verbastering van het Franse woord chaise (stoel). De West-Friese sjees in de collectie van het Nationaal Rijtuigmuseum is afkomstig uit Spankeren. Ze is een volwaardige en rijke representant van dit rijtuigtype, dat in Nederland veel gebruikt werd door de adel en de gegoede burgerij en waaraan men de status van zijn bezitter kon aflezen.
Lees meer
Sinds welk jaar de winnaar van een aangespannen wedstrijd met een Gouden Zweep gehuldigd wordt, weten we eigenlijk niet. Het vermoeden is dat dit gebruik al meer dan vier eeuwen bestaat. Wat we wel weten, is dat het een felbegeerde prijs is.
Lees meer
Een zeer fraai rijtuig, deze eenvoudige barouchet. Eenvoudig, omdat er geen aparte koetsiersbok aanwezig is. Heer of (here)boer mende zelf. Een gesloten rijtuig, maar het dak en de voorramen kunnen verwijderd worden en dan houd je een prachtig open zomerrijtuig over, een soort barouche.
Lees meer
De hoofdpoort van de borg Nienoord is een van de zeer weinig overgebleven objecten die nog herinneren aan de vroegere borg die op dezelfde plek heeft gestaan, voordat Jonkheer mr. Johan Æmilius Abraham van Panhuys (1836-1907) er in 1884 door de Groninger architect J. Maris het huidige buitenverblijf liet bouwen. Nog steeds lezen we boven de ingang de in het zandsteen gebeitelde Latijnse tekst: 'Niet om te wonen maar om te verpozen'.
Lees meer