“ Maar hoe kwam die prehistorische vuurstenen bijl daar terecht - verloren of geofferd?
Een prehistorische vuurstenen bijl uit de periode 2500-2000 voor Christus. Bij toeval door iemand in 1979 gevonden in het land bij de B.L. Tijdensweg in Vriescheloo. Maar hoe kwam die bijl daar terecht?
Zeker is in ieder geval dat het om een bijl gaat en niet om een losse, natuurlijk steen, die toevallig boven kwam. De steen is duidelijk door mensen bewerkt tot een bijl en ooit misschien verloren of geofferd. Het werk- of wapentuig is gemaakt uit vuursteen, het hardste steentype dat in Nederland is te vinden. De oudste bewoners van ons land gebruikten vuursteen al vanaf 250.000 jaar geleden voor het maken van hun gereedschappen.
Gepolijste bijlen waren belangrijke werktuigen in de prehistorie. Vastgezet aan een houten steel, gebruikte men ze bij het kappen van bomen en het bewerken van hout. Ook werden ze op een voor de bewoners heilige plaats geofferd ter ere van natuurgoden of geesten van voorouders. Daarnaast was het ook een geducht wapen. Dit gebruik liep parallel aan de inrichting van territoria, waarbij men het grondoppervlak als eigendom ging beschouwen. De strijd om de macht maakte het noodzakelijk dat men wapens ging ontwikkelen.
Hoge resolutiefoto's Download object