“ Een aparte groep binnen die souvenirs vormen kleine flesjes met oneindig verdund bloed van de heilige
In de dertiende eeuw keerde een Groninger pelgrim terug van zijn tocht naar Canterbury, waar hij het graf bezocht van de heilige bisschop van Canterbury Thomas Becket in Canterbury – of in goed Nederlands Kantelberg. We weten nu nog van de pelgrimstochten naar het graf van Becket dankzij de Canterbury Tales van Geoffrey Chaucer, maar ook dankzij souvenirs in tinloodlegering.
Een aparte groep binnen die souvenirs vormen kleine flesjes (ampullen) met oneindig verdund bloed van de heilige. Uit de grond bij het zuidelijk deel van de Boteringestraat, tussen Rodeweeshuisstraat en Grote Markt werd door een metaaldetectorzoeker een prachtig voorbeeld van een dergelijk flesje opgegraven.
Het is een rijk versierde ampul met aan de ene kant een afbeelding van de moord op Becket en aan de andere zijde, boven een rozet, een afbeelding van de kathedraal van Canterbury. Vier vazallen van de koning vermoordden de bisschop op 29 december 1170 in de kathedraal. Het was een groot schandaal: de moord op de aartsbisschop was ongehoord en al helemaal omdat het op heilige grond gebeurde en de bisschop onthoofd werd.
De koning zat er behoorlijk mee in zijn maag. De bisschop was ooit zijn vertrouweling, en was als aartsbisschop niet een slaafse navolger maar bestreed de poging van de koning om de rechten van de kerk aan te tasten. In zijn onvrede had hij vazallen aangezet tot de moord.
Binnen enkele jaren was Thomas Becket heilig verklaard en kwam een enorme verering op gang. Van overal kwamen pelgrims naar de kerk, ook van Noord-Nederland. Zowel in Groningen als in Leeuwarden is een ampul teruggevonden.
Uiteindelijk maakte koning Hendrik VIII van Engeland in de zestiende eeuw een einde aan de verering. Hij veroordeelde Becket als verrader en liet zijn gebeente in de Theems gooien! Dat neemt niet weg dat de herinnering aan Thomas Becket in de teruggevonden fraaie ampullen en in de Canterbury Tales levend gehouden wordt.
Egge Knol - Groninger Museum
Meer lezen:
Knol, E., 1997: Thomas Becket in Groningen. In: Hervonden Stad 1997, p. 63-66
Hoge resolutiefoto's Download object
Labels Groninger Museum 13e eeuw Archeologie