Met een bouilloir kreeg de theezetter de mogelijkheid om water in de ketel op een keukenkachel te verwarmen

In de collectie van het MOW bevinden zich twee nikkelen bouilloires, die dateren van tussen 1880 en 1920. Waarschijnlijk gebruikten dienstbodes van rijke boerenfamilies in Westerwolde deze twee antieke waterketels om thee te zetten en warm te houden.


Thee zetten en warm houden was in de negentiende eeuw niet zo eenvoudig als tegenwoordig. Met een bouilloir kreeg de theezetter de mogelijkheid om water in de ketel op een keukenkachel te verwarmen. Aanvankelijk kwamen in het komfoor van het keukeninstrument gloeiende kolen uit de kachel om het water in de ketel warm te houden. Later verving een petroleum brandertje deze functie. Eén van de twee bouilloires van het MOW heeft een bijbehorend petroleum brandertje.


De twee bouilloires zijn afkomstig uit Tiel, waar voormalig metaalwarenfabrikant Daalderop ze maakte. Eén bouilloir heeft rijkelijke versieringen. Het handvat zit vast aan twee in vorm gegoten bloemkelken. De vier pootjes bestaan uit versieringen van druivenbladen en -trossen, én een open medaillon met een engelenhoofdje en -vleugels. De andere bouilloir is iets soberder van aard. Het handvat van deze waterketel bestaat uit bamboe.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed