De borgpoort, gemaakt van zandsteen, verrees in 1708 om de voorname positie van de borg te benadrukken

De hoofdpoort van de borg Nienoord is een van de zeer weinig overgebleven objecten die nog herinneren aan de vroegere borg die op dezelfde plek heeft gestaan, voordat Jonkheer mr. Johan Æmilius Abraham van Panhuys (1836-1907) er in 1884 door de Groninger architect J. Maris het huidige buitenverblijf liet bouwen. Nog steeds lezen we boven de ingang de in het zandsteen gebeitelde Latijnse tekst: 'Niet om te wonen maar om te verpozen'.


De borgpoort verrees in 1708 om de voorname positie van de borg te benadrukken. Ze is gemaakt van zandsteen en verrijkt met decoratief beeldhouwwerk en ijzeren hekken. Architect was vermoedelijk de Groningse stadsbouwmeester Allert Mijer, specialist op het gebied van de klassieke symboliek en de nieuwe barokke mode. De Groninger steenhouwer Hendrik Bielefelt voerde het ontwerp uit, waarschijnlijk met hulp van de beeldhouwer Jan de Rijk voor de vele decoraties.


Direct na de bouw in 1708 werden twee oude niet meer gebruikte ijzeren kanonnen als stootpalen voor de poort ingegraven, om te voorkomen dat passerende wagenwielen de zandstenen poort zouden beschadigen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed