Het MOW bezit twee bijzondere kloostermoppen uit circa 1350. Archeologen groeven deze twee stenen op in 1987 bij de Bisschopsweg in Vriescheloo. Uit archeologisch onderzoek concludeerden zij dat hier een steenhuis stond.
Lees meer
Twee grote witte beelden staan als wachters aan weerszijden van de ophaalbrug van de Fraeylemaborg. Deze manshoge figuren op sokkels stellen twee figuren uit de Griekse mythologie voor.
Lees meer
Wie meent dat alle hunebedden in Nederland in de provincie Drenthe liggen, doet Groningen tekort. Daar kwam, tot ieders verrassing, in 1982 onder de wierde Heveskesklooster plotseling precies zo'n steengraf tevoorschijn. En of dat al niet genoeg was, werd twee jaar later op honderd meter afstand, ook nog eens een steenkist aangetroffen.
Lees meer
En plotseling sta je als bezoeker oog in oog met die grafzerk. In de tuin van het Kapiteinshuis. Hoe nu? Lag er ooit een kerkhof op deze plek? Dat lag er niet. Zelfs de overledene wiens naam op de zerk staat, ligt er niet begraven. Al wat van hem rest, is deze grafsteen. Nog juist gered van vernietiging.
Lees meer
Bij leven zag het beestje er met z'n ogen tot bijna vóór op de kop en z'n forse bek vol snijtanden, maar gevaarlijk uit. Gedeformeerd tot fossiel is er van die vermeende vervaarlijkheid niets overgebleven en weet hij slechts door zijn enorme ouderdom indruk te maken.
Lees meer