Deze koperen raamspuit van Museum de Oude Wolden dateert uit de negentiende eeuw en bood de dienstmeid hulp bij het wassen van hoge ramen.
Lees meer
Het zogenoemde ‘marketentster vaatje’ in de collectie van Vestingmuseum Nieuweschans is gemaakt van koper en wordt gedragen aan een leren riem. Aan de ene zijde is een vrouw afgebeeld, aan de andere zijde een heraldisch wapen met de tekst ‘Je maintiendrai’. Maar wat nu precies is een ‘marketentster’?
Lees meer
Er gaat het verhaal dat in Tolbert de dokter de bakker niet kon betalen. Het gebeurde nog maar ruim een eeuw geleden, maar lang genoeg terug om het de status van een legende –hoe bescheiden ook– te geven. Maar zoals dat zo vaak het geval is met legendes: er zit maar een klein beetje waarheid in.
Lees meer
Het wiegje staat in de hoek van een tuin, onder een laag eikenboompje, beschut tegen de zon. In de wieg ligt de jongstgeborene, druk doende met haar rammelaartje. Het geeft een gerinkel en gerammel en de kleine kan er maar geen genoeg van krijgen. Plotseling schiet het speeltje uit haar hand, het wiegje uit en belandt onzichtbaar onder de heg.
Lees meer
Een sjabbatlamp is een speciale lamp die met beweegbare onderdelen licht kan toelaten of blokkeren. Het licht wordt op die manier als het ware ingeschakeld of uitgeschakeld, zonder gebruikmaking van een schakelaar. Tijdens de sjabbat zijn deze handelingen namelijk verboden.
Lees meer
Hij hing tientallen jaren dicht bij de tap van herberg de Postwagen in Tolbert. De geelkoperen giften- of fooienpot van de Diaconie van de Tolberter Kerk. Prachtig gepoetst opdat een ieder hem daar maar zag hangen. En niet vergat bij het doen van een bestelling zijn arme medemens wat toe te schuiven.
Lees meer
Het valt nauwelijks op, maar toch is dit kruisstuk één van de meest mysterieuze voorwerpen in de collectie van Museum Stad Appingedam. De maker is Pieter Tei Houwerzijl (1927-1993), een van de laatste koperslagers van Nederland. En dit werkje was zijn grote trots. Zijn koperwerk en gereedschappen zijn te bewonderen in de kelder van Museum Stad Appingedam en zijn gekwalificeerd als de belangrijkste museale collectie in haar soort in Nederland.
Lees meer
Het goud en zilver, het staatsiebed, de rijk gebeeldhouwde schouwen, de sierraden en de schilderijen: ze zijn allemaal even bijzonder en vertellen ons iets over de welstand van de vroegere bewoners van de Menkemaborg. Maar zeker zo bijzonder zijn de gewone, alledaagse gebruiksvoorwerpen. Die óók een verhaal vertellen. Een verhaal dat vaak bijna vergeten is.
Lees meer