Elke mythe heeft een begin. Zo ook het schilderij van deze onbekende dame. Wie is zij? Waarom werd ze op het linnen vereeuwigd? En waar gebeurde dat? Niemand die het meer weet. Niemand die zich haar herinnert.
Lees meer
Ruim vijf eeuwen na zijn overlijden in 1489 vervaardigde, op verzoek van het Kloostermuseum, Jacqueline Kasemier uit Usquert het enige geschilderde portret van de grote humanist Wessel Gansfort. In de jaren van het bestaan van het klooster in Aduard was hij een graag geziene gast bij de monniken, en mocht hij zelfs aanzitten in de eetzaal.
Lees meer
Vermoedelijk via de oud-historicus A.G. Roos, wiens portret hij schilderde, maakte Johan Dijkstra kennis met Ranuccio Bianchi Bandinelli (1900-1975), telg van een oude aristocratische familie uit Siena. Bandinelli was in 1931 benoemd tot bijzonder hoogleraar in de Oudgriekse en Vooraziatische Archeologie. Tussen de beide mannen ontwikkelde zich een vriendschap die, nadat Bandinelli’s in 1933 terugkeerde naar Italië, bleef bestaan.
Lees meer
Dit schilderij uit 2005 van Geert Schreuder toont de Magnuskerk in Bellingwolde. Schreuder schonk het waterverfschilderij in 2016 aan het MOW.
Lees meer
Dit schilderij uit 2004 van Geert Schreuder toont de kerk in Wedde op een zonnige dag. Schreuder schonk het waterverfschilderij in 2016 aan het MOW.
Lees meer
Tot de collectie De Ploeg-werken van het MOW behoort ook dit schilderij uit 1971 van Johan Dijkstra. Het waterverfschilderij verbeeldt de Westerwoldse Aa.
Lees meer
Dit schilderij uit 1943 van de hand van Ben Walrecht toont de Hoofdweg in Bellingwolde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het waterverfschilderij is één van de verschillende De Ploeg-werken in de collectie van het MOW.
Lees meer
Dit schilderij van Johan Dijkstra uit de collectie van het MOW beeldt twee veenarbeiders af. Het houtskoolschilderij uit 1963 vormt een fraai voorbeeld van de verbeelding van een deel van het vroegere landschap van Westerwolde.
Lees meer
Het zijn vaak de doodgewone, bijna banale feiten die het meest wezenlijke vertellen. Fragmenten uit een poëziealbum, een dagboek, een huishoudboekje, brieven en documenten. Of de overleveringen, door mensen nog bij hun leven verteld. Zoals die van Louise, een van de twee zusjes die tot op het laatst de Fraeylemaborg bewoonden.
Lees meer
Koningin Wilhelmina was er in de talloze kamers op zoek naar een ruimte waarin tenminste één olielamp wat licht en warmte kon geven. Vanaf 2018 wordt het de residentie van Koning Willem-Alexander en zijn gezin. Die zal in paleis Huis ten Bosch alle comfort aantreffen die een vorst zich wenst. Het kan verkeren.
Lees meer