Kloostermuseum Sint Bernardushof, ooit het grootste cisterciënzer klooster in Noord-Europa

Hofstraat 45
9831 RB Aduard

Met behulp van zeldzame objecten wordt het dagritme in het klooster geschetst met aandacht voor getijden en liturgie, orgelmuziek en gregoriaanse zang. Originele voorwerpen komen na 400 jaar terug in Aduard. Bezoekers en passanten kunnen verpozen in de tuin bij een smakelijke kop koffie of thee.
Bezoek de website van Kloostermuseum Sint Bernardushof

Dubbeltik om de kaart actief te maken

Tevens kan men aan de hand van een 3D-applicatie langs de contouren van het vroegere klooster wandelen en beelden van het Aduard uit de Middeleeuwen bekijken.

De wisselexpositie 2019 ‘Van klei naar klooster’ toont de bouwkunst van de Cisterciënzer orde, de stichter van het klooster Aduard. De Cisterciënzer bouwstijl kenmerkt zich door strenge eenvoud en hoogwaardig vakmanschap. De Cisterciënzers introduceerden rond het jaar 1200 ook het bouwen met baksteen in onze streken. Als gevolg daarvan kwamen in de daarop volgende eeuw meer dan honderd bakstenen kerken en kerkjes tot stand in het Groninger land. De meeste staan er nog!

 

Van de Aduarder kloostergebouwen is alleen de ziekenzaal uit 1297 overgebleven, die de laatste vierhonderd jaar als protestantse ‘Abdijkerk’ in gebruik is. Deze kerk/ziekenzaal is gebouwd in de typisch Groninger romano-gotische stijl in baksteen. In deze stijl is een groot aantal kerken gebouwd in de hele provincie Groningen.

Aanwezige deelcollecties

Stenen artefacten en onderdelen van middeleeuwse kloostergebouwen
110
Oude plavuizen
80
Kloostermoppen
140
Boeken
440
Totaal aantal objecten
770

Hoge resolutie foto's Download objecten

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed