Geke Hollema en Gien leerden elkaar midden in de Tweede Wereldoorlog kennen. In de dagboeken van Geke is dit prachtige verhaal over liefde in oorlogstijd te lezen. Geke schrijft over alles wat ze meemaakten. De verhalen illustreerde hij zelf met tekeningen en foto’s. De dagboeken geven ook een bijzonder inzicht in het dagelijkse leven in de provincie Groningen tijdens bezetting en bevrijding.
Lees meer
In mei 1943 krijgt de Nederlandse bevolking van de Duitse bezetter het bevel radio’s in te leveren. De nieuwsvoorziening door illegale zenders zoals de BBC en Radio Oranje wordt hierdoor ernstig gedwarsboomd.
Lees meer
Bien Vegter woonde tijdens de oorlog in Groningen en kwam in 1943 via haar jeugdvriend Fré Legger in contact met het verzet. Fré was actief bij het Nationaal Steunfonds, een landelijke organisatie die zorgde voor de financiering van het verzet. Fré kreeg de leiding over de afdeling administratie en organisatie in het noorden, Bien werd zijn secretaresse.
Lees meer
Een 'Wehrpass' was een militair identiteitsbewijs dat vanaf de jaren dertig aan alle dienstplichtige mannen in Duitsland werd uitgereikt. Het bevatte persoonlijke- en dienstinformatie. Zodra iemand in actieve militaire dienst ging werd het ingewisseld voor een 'Soldbuch'.
Lees meer
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden steeds meer mannen in Duitsland opgeroepen voor het leger. Daardoor ontstond er een tekort aan arbeidskrachten in de fabrieken. Duitsland wilde die leemte invullen en probeerde mensen uit bezette gebieden te verleiden naar Duitsland te komen om daar aan het werk te gaan.
Lees meer
Oomke Bouman was een geboren en getogen Stadjer en groeide op in een gezin dat NSB-idealen aanhing. Niet ongevoelig voor deze invloeden deed hij in 1942 een opleiding in Duitsland en liet zich ijverig in het nationaalsocialisme omscholen. Daarnaast ging hij zichzelf ‘Otto’ noemen - dat klonk immers veel Duitser dan het oer-Groningse 'Oomke'.
Lees meer
Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog werden de Joden stap voor stap afgezonderd van de rest van de Nederlandse bevolking. De mensen werden ontslagen uit openbare functies bij gemeenten en universiteiten, er kwam een registratieplicht voor Joden en Joodse kinderen moesten naar aparte scholen.
Lees meer
Radio’s speelden een belangrijke rol in communicatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Radio’s zoals deze, van de Canadezen. Dit is een wireless zend- en ontvangstinstallatie set nummer 19, een set die veel gebruikt werd in militaire voertuigen zoals carriers en tanks.
Lees meer
Goede propaganda was de motor achter het nationaalsocialisme. In zijn boek 'Mein Kampf' uit 1942 omschreef Adolf Hitler al het belang van propaganda voor het beïnvloeden van het volk en het te overtuigen van het nationaalsocialisme. Ook tijdens de bezetting werd hier regelmatig gebruik van gemaakt.
Lees meer
Op bevel van generaal Christiansen, de opperbevelhebber van de Duitse Wehrmacht in Nederland, werden vanaf de zomer van 1942 fietsen gevorderd. Met de tweewielers wilde de generaal de mobiliteit van zijn reservisten vergroten mocht er een geallieerde landing op de Nederlandse kust plaatsvinden - iets waar de Duitsers sterk rekening mee hielden.
Lees meer