Kloostermuseum Sint Bernardushof, ooit het grootste cisterciënzer klooster in Noord-Europa

Hofstraat 45
9831 RB Aduard

Met behulp van zeldzame objecten wordt het dagritme in het klooster geschetst met aandacht voor getijden en liturgie, orgelmuziek en gregoriaanse zang. Originele voorwerpen komen na 400 jaar terug in Aduard. Bezoekers en passanten kunnen verpozen in de tuin bij een smakelijke kop koffie of thee.
Bezoek de website van Kloostermuseum Sint Bernardushof

Dubbeltik om de kaart actief te maken

Tevens kan men aan de hand van een 3D-applicatie langs de contouren van het vroegere klooster wandelen en beelden van het Aduard uit de Middeleeuwen bekijken.

Bij een bezoek aan het kloostermuseum vertellen de vrijwilligers de geschiedenis van de Sint Bernardusabdij. Het grote verhaal over het verdwenen klooster, over vier eeuwen kloostertijd en de beslissende invloed van de monniken op de ontwikkeling van onderwijs en wetenschap, de landbouw, op de waterbeheersing en nog veel meer. Elk jaar wordt een thema uit de rijke geschiedenis van het klooster Aduard uitgediept in een wisselexpositie. Op de website van het museum staan de samenvattingen van de laatste 10 exposities.

 

Van de Aduarder kloostergebouwen is alleen de ziekenzaal uit 1297 overgebleven, die de laatste vierhonderd jaar als protestantse ‘Abdijkerk’ in gebruik is. Deze kerk/ziekenzaal is gebouwd in de typisch Groninger romano-gotische stijl in baksteen. In deze stijl is een groot aantal kerken gebouwd in de hele provincie Groningen.

Aanwezige deelcollecties

Stenen artefacten en onderdelen van middeleeuwse kloostergebouwen
110
Oude plavuizen
80
Kloostermoppen
140
Boeken
440
Totaal aantal objecten
770

Hoge resolutie foto's Download objecten

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed