In de haard kookten de soldaten hun eten en ook het vertrek werd ermee verwarmd.

Het feit dat de opgedolven aspot in ongeschonden staat is, zou er op kunnen duiden dat het heeft beantwoord aan haar doel. De barak waarin het ooit stond is weliswaar in de tijd verdwenen, maar zeer waarschijnlijk niet in vlammen opgegaan. Anders hadden ze in het Vestingmuseum Oudeschans nooit zo'n fraai overgeleverd exemplaar tentoon kunnen stellen.


Tijdens een van de opgravingen bij Oudeschans is een complete fundering van een soldatenbarak bloot gelegd. Zelfs de plaats van de bedsteden en de haardplaatsen was terug te vinden. De bevindingen zijn uitgebreid beschreven en fotografisch vastgelegd. In de haard kookten de soldaten hun eten en ook het vertrek werd ermee verwarmd. In de haardvloeren zijn meerdere aspotten aangetroffen. Eén aspot kon ongeschonden worden geborgen.


Het was gebruikelijk dat naast het vuur in de vloer een pot werd ingegraven die je met een deksel kon afsluiten. Door 's avonds de hete as in de aspot te schuiven, werd voorkomen dat er 's nachts brand uitbrak.


De aspot van het museum is in 2002 opgegraven. Oorspronkelijk was het een grote kookpot die een tweede leven kreeg als aspot. De deksel is rijk versierd met verschillende stempelindrukken. De stempels hebben een afweersymboliek en moesten de bewoners beschermen tegen brand.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed