De hulpkist van het vestingmuseum is een uniek artefact, waar ze zelfs bij de ANWB jaloers op zijn

De hier afgebeelde hulpkist van de Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond hing ooit aan de gevel van het pand Voorstraat 8 in Nieuweschans, voorheen hotel ‘Huis der Gemeente’. Wat direct haar aanwezigheid op die plek verklaart: de inhoud diende immers het algemeen nut. Wie snel een ‘Hollandschen sleutel’ of een pleister behoefde, greep niet tevergeefs naar de hulpkist.

Mits die natuurlijk voldoende op voorraad werd gehouden. De hulpkist van Vestingmuseum Nieuweschans is een uniek artefact, waar ze zelfs bij de historische afdeling van de ANWB jaloers op zijn. Ze is echter allerminst compleet, wat van een gebruiksvoorwerp van rond 1903 ook nauwelijks verwacht mag worden. Wat herbergde de kist oorspronkelijk? Een houten en ijzeren hamer, schoevendraaier, nijptang, Hollandsche sleutel, schaar, koperdraad, touw, vijl, bandafnemers, oliekannetje, smeerolie, ventielslang en een luchtpomp.

Verder nog reparatiespulletjes als kettingboutjes, verschillende grootten van kogeltjes, een bandreparatie doosje, kettingschakels, moertjes, tussenlegplaatjes en een busje carbid. En om de wielrijder, maar ook de motorrijder en de automobilist, helemaal van dienst te kunnen zijn bij pech onderweg, bevatte het kistje ook een assortiment verbandmiddelen. En die laatste zijn in de hulpkist van Vestingmuseum Nieuweschans grotendeels bewaard gebleven.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed