Het Vestingmuseum Nieuweschans heeft een aantal fraaie voorbeelden van die souvenirs in haar collectie.

Ze waren razend populair rond 1900: de aardewerken souvenirs met daarop een afbeelding van een landschapje, afgebeeld in zachtwarme kleuren. Dat landschapje kon van alles zijn: een foto van het strand, een dorpsstraatje, een stadsplein of een heideveld. Elk beetje zichzelf respecterend plaatsje gunde zichzelf zo'n souvenir, in binnen- en buitenland en van Zierikzee tot Bad Nieuwschans.

In die jaren heette Bad Nieuweschans nog 'Nieuwschans' en het Vestingmuseum Nieuweschans heeft een aantal fraaie voorbeelden van die souvenirs in haar collectie. Zoals drie kop en schotels met verschillende transfers: een blik op de Voorstraat, een andere op het gemeentehuis en een exemplaar waarop het postkantoor staat afgebeeld.

Bijzonder is ook het schaaltje met deksel -te gebruiken als bewaarschaaltje voor thee, maar ook als bonbonnière-, waarop eveneens het postkantoor staat afgebeeld. Vier prachtige artefacten, daterend van rond 1920 en die onmiskenbaar nostalgische gevoelens oproepen. Naar een tijd die ver achter ons ligt, maar die op sommige plekken in Bad Nieuwschans nog verrassend dichtbij is.

 

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed