De boorkop in het museum is gebruikt bij de eerste proefboring op 23 juni 1980.

Je komt het object in Noord-Nederland hier en daar wel tegen als een merkwaardige blikvanger in een particuliere tuin. Een afgedankte boorkop, ooit gebruikt bij het zoeken naar olie of gas. Het exemplaar in Vestingmuseum Bad Nieuweschans zocht echter iets heel anders: bronwater.


Wie 'Bad Nieuweschans' zegt, zei tot 2009 nog gewoon 'Nieuweschans' (en nog weer eerder sprak men over 'Langeakkerschans'). Vanaf maart dat jaar werd de nieuwe naam officieel ingevoerd. In 1980 werd in Nieuweschans op 633 meter diepte mineraalrijk water ontdekt. Vijf jaar later opende kuuroord Fontana haar deuren en sindsdien koesteren jaarlijks tienduizenden mensen -waaronder veel Duitsers- zich in het heilzame water.  De toevoeging 'Bad' (van het Oudhoogduitse 'bad' voor 'warm baden') is onder andere bedoeld om meer ondernemingen en activiteiten gericht op zorg- en wellness-toerisme naar de plaats te trekken. 


De boorkop in het museum is gebruikt bij de eerste proefboring op 23 juni 1980. De bijbehorende plaquette vermeldt onder andere dat de boring is gedaan door boorbedrijf H. Haitjema uit Dedemsvaart en dat het voorbereidend werk verricht is door ingenieursbureau W. Rothkegel uit het Duitse Esens.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed