Bij de hulpkist van de ANWB in de collectie van het Vestingmuseum Nieuweschans behoorde oorspronkelijk een aanvulkist. Ook die werd aangetroffen in het pand waarin ooit hotel ‘Huis der Gemeente’ was gevestigd.
Lees meer
De hier afgebeelde hulpkist van de Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond hing ooit aan de gevel van het pand Voorstraat 8 in Nieuweschans, voorheen hotel ‘Huis der Gemeente’. Wat direct haar aanwezigheid op die plek verklaart: de inhoud diende immers het algemeen nut. Wie snel een ‘Hollandschen sleutel’ of een pleister behoefde, greep niet tevergeefs naar de hulpkist.
Lees meer
Hij heette voluit Frederik Verver en leefde van 1861 tot 1937. Als beroep staat vermeld ‘verver en gemeenteontvanger’. What's in a name? En al helemaal als je dan ook nog eens huisschilders in de familie hebt zitten…
Lees meer
Het zogenoemde ‘marketentster vaatje’ in de collectie van Vestingmuseum Nieuweschans is gemaakt van koper en wordt gedragen aan een leren riem. Aan de ene zijde is een vrouw afgebeeld, aan de andere zijde een heraldisch wapen met de tekst ‘Je maintiendrai’. Maar wat nu precies is een ‘marketentster’?
Lees meer
Ze waren razend populair rond 1900: de aardewerken souvenirs met daarop een afbeelding van een landschapje, afgebeeld in zachtwarme kleuren. Dat landschapje kon van alles zijn: een foto van het strand, een dorpsstraatje, een stadsplein of een heideveld. Elk beetje zichzelf respecterend plaatsje gunde zichzelf zo'n souvenir, in binnen- en buitenland en van Zierikzee tot Bad Nieuwschans.
Lees meer
Een van de mooiste stukken in de collectie van het Vestingmuseum Bad Nieuweschans is dit schilderij van E.B. van Dulmen Krumpelman (Bad Kreuznach, 25 augustus 1897 - Zeegse, 21 juni 1987). Het stelt de houtzagerij van de firma P.S. Pots voor, zoals die nabij Nieuweschans lag in de Charlottenpolder. Rechts onderin lezen we: 'v. Dulmen / Buurtje bij Nieuweschans '42'.
Lees meer
Je komt het object in Noord-Nederland hier en daar wel tegen als een merkwaardige blikvanger in een particuliere tuin. Een afgedankte boorkop, ooit gebruikt bij het zoeken naar olie of gas. Het exemplaar in Vestingmuseum Bad Nieuweschans zocht echter iets heel anders: bronwater.
Lees meer
Het Vestingmuseum Bad Nieuweschans bezit een bijzonder vaandel, vermoedelijk van rond 1910. Aan de voorzijde leest men de tekst: 'GEH. ONT. VER. DOOR EENDRACHT STERK / AFD. NIEUWESCHANS E.O. / V.D. / A.N.G.O.B.'; op de achterzijde is in opdruk de tekst 'Voor Smit en Co Groningen' te lezen. De aanwezigheid van het vaandel duidt erop dat men ook in Nieuweschans serieus werk maakte van het tegengaan van drankmisbruik.
Lees meer
Bad Nieuweschans, de meest noordelijke plaats aan de Duitse grens in de provincie Groningen, is in 1628 in opdracht van de stadhouder Ernst Casimir van Nassau op de toenmalige Dollarddijk van de in 1605 bedijkte nieuwe polder (Bunderneuland) als vesting aangelegd ter vervanging van Oudeschans (Bellingwolderschans).
Lees meer
In eerste instantie doet het apparaat denken aan een schrijfmachine. Dat is het ook en het gold in het stenen tijdperk van de schrijfmachines als een zeer geavanceerd stuk techniek.
Lees meer