Deze kroniek is in de 13e eeuw eigenhandig opgeschreven door de derde abt van het klooster Bloemhof in Wittewierum, Menko (1214–1276). Hij heeft eerst het verslag van zijn voorganger Emo van Huizinge (circa 1170–1237), overgeschreven en daar zijn eigen vervolg aan toegevoegd.
Lees meer
De Universiteitsbibliotheek bezit een exemplaar van Erasmus’ revolutionaire Latijnse vertaling van het Nieuwe Testament, inclusief diens geleerde verantwoording daarvan.
Lees meer
In de Universiteitsbibliotheek bevindt zich een lectionarium dat gebruikt is door het benedictijnerklooster Selwerd. Het is rond 1470 in datzelfde klooster geschreven. Een lectionarium is een boek dat tekstgedeeltes uit de Bijbel bevat die volgens een vast jaarrooster worden voorgelezen tijdens de mis.
Lees meer
Harmen Jarges was afkomstig uit een bekende Groninger familie, die veel burgemeesters van de stad heeft geleverd. Tussen 1608 en 1628 schreven tientallen vrienden en verwanten van Harmen een bijdrage in dit album. Een flink aantal is toegevoegd op 20 oktober 1618 - de dag waarop Harmen Jarges en Roeleffien Clant op de Asingaborg in Middelstum hun bruiloft vierden.
Lees meer
Het bijzondere van dit korte bijbelfragment uit het boek Psalmen, geschreven in het Latijn, is dat iemand tussen de tekst de Friese vertaling van sommige Latijnse woorden heeft geschreven. Dat is gebeurd rond het jaar 1200 in Fivelgo - misschien wel in het klooster van Wittewierum.
Lees meer
Het werk van Anton Ackermann uit 1692 heeft als volledige titel ‘Neues Planeten-Buch, sambt der Geomanci, Physiognomi und Chiromanti, warinnen vom Gestirne und der Planeten-Lauff, wie auch von den Sonnen- und Monden-Finsternissen, Aspecten und ihrer Wirckung im Gewitter und Geburtsstunden ausführlich gehandelt wird’.
Lees meer
Deze kaart van het noordoostelijke deel van Groningen is in 1738 getekend door ingenieur Hendrik Teysinga (circa 1706–1756), in opdracht van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen. Het is een kaart op de schaal van ongeveer 1:12.500.
Lees meer
Deze kalender voor het jaar 1926 bestaat uit ontwerpen van de Ploeg-schilders Jan Altink (2x), Jan Jordens (2x), Jan van der Zee, Johan Dijkstra (2x), Jan Wiegers (2x), Henk Melgers, Jannes de Vries en Hendrik Werkman. Hij is in november 1925 gedrukt door Werkman, die ook de typografie voor zijn rekening nam.
Lees meer
Gerard Nicolaas Heerkens werd in 1726 geboren in Kleinemeer bij Sappemeer. Als dichter en schrijver had hij contacten in heel Europa. Bij het grote publiek werd hij nooit echt bekend, omdat hij alles in het Latijn schreef.
Lees meer
Marcus Tullius Cicero schreef zijn boek De officiis (Plichten) in de eerste eeuw voor Christus. Het was eeuwenlang een populaire tekst over ethiek en is vaak gekopieerd. Dit handgeschreven boek in de Universiteitsbibliotheek is zo’n kopie.
Lees meer