Dit is een vorm van aanmaning aan de lezer van de tekst om te beseffen dat hij zich op een bijzondere plek bevindt

Dit is een van de zeer weinige objecten die nog zijn overgebleven van het oorspronkelijke liturgische interieur van de synagoge van vóór de Tweede Wereldoorlog. Het handgemaakte zilveren paneel (1906) hangt boven de lessenaar van de voorzanger.

De Hebreeuwse tekst vermeldt: “Bedenkt waarvoor gij staat.” Dit is een vorm van aanmaning aan de lezer van de tekst om te beseffen dat hij zich op een bijzondere plek bevindt: direct tegenover de Heilige Ark waarin Gods woord (de Tora) wordt bewaard. Tijdens de eredienst in de synagoge is dit in de regel de voorzanger (chazan).

De onbekende maker van het schild koos voor een rijke versiering met planten en bloemen. Ook heel fraai is de bijna verdekte aanwezigheid van volle druiventrossen, te midden van het plantenmotief. In het Oude Testament wordt vaak over druiventrossen gesproken, doorgaans als beeldspraak voor vruchtbaarheid. Duidelijk is, bovenaan in het midden, de afbeelding van de voorgevel van de synagoge te zien, met haar twee torens en de davidster.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed