De religieuze lading van het tafereel wordt geaccentueerd door de menora die linksboven in de verflaag is verwerkt

Dit schilderij door de Groningse kunstenaar Herman Dijkstra (1904-1976) van een Joodse jongen met een keppeltje is wellicht gemaakt tussen 1955 en 1960. In die periode schilderde Dijkstra enkele Bijbelse voorstellingen.

Op 'Joodse Jongen' of 'Keppeltje' is een jongeman te zien met een opvallend wit keppeltje op zijn hoofd. Zijn ogen lijken gesloten alsof hij in gedachten of gebed verzonken is. Onder zijn blauwe shirt draagt hij een een wit hemd, waarschijnlijk een traditionele gebedsmantel. Met zijn linkerhand lijkt hij zijn keppeltje vast te houden. Een plotselinge windvlaag, of koestert hij zijn religieuze attribuut dat hij sinds zijn bar mitswa op zijn veertiende verjaardag draagt?

De religieuze lading van het tafereel wordt geaccentueerd door de menora (zevenarmige kandelaar) die linksboven, plastisch maar toch vrij onopvallend, in de verflaag is verwerkt. Op de achtergrond zijn ferme horizontale bruine vlakken te zien, die mogelijk suggereren dat het tafereel zich buiten afspeelt. Waarschijnlijk heeft Herman Dijkstra dit tafereel ooit waargenomen en later vanuit de herinnering op het paneel vastgelegd. Of het een joodse jongen in Groningen of in bijvoorbeeld Israël betreft, is niet bekend.

Herman Dijkstra volgde teken- en schilderlessen aan Academie Minerva in Groningen. Bekend zijn onder andere de twee wandschilderingen die hij maakte voor de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed