Bij de Synagoge Groningen kwam in 2016 een aantal boeken binnen uit de nalatenschap van een voormalige huisarts in Haren. Deze boeken (de eerste vijf boeken van het Oude Testament, ook wel Pentateuch genoemd) waren een geschenk aan Izak alias Jacq(u)es Berkelo voor zijn bar mitswa, de Joodse volwassenwording van jongens op hun 13e verjaardag. Ze mogen daarna bijvoorbeeld in de synagoge dezelfde taken uitvoeren als de ‘grote’ mannen.
Lees meer
Zoals een havdalabusje het einde van de sabbat markeert, zo wordt met een challekleedje het begin van deze wekelijkse feestdag ingeluid. Vlak voor het begin van de sabbat, dus op vrijdag als het donker wordt, wordt zo’n kleedje over twee gevlochten broden (challes) gelegd.
Lees meer
Dit tinnen havdala- of besamiembusje (ca. 10 cm) was eigendom van het Gronings-Joodse echtpaar Mozes (Maurits) Meijer (1905-1985) en Erna Meijer-De Wolf (1908-2006). Zo’n busje vervult in de Joodse traditie elke week weer een belangrijke rol bij een treurig stemmend moment: het einde van de sabbat op zaterdagavond na zonsondergang.
Lees meer
Dit is een van de zeer weinige objecten die nog zijn overgebleven van het oorspronkelijke liturgische interieur van de synagoge van vóór de Tweede Wereldoorlog. Het handgemaakte zilveren paneel (1906) hangt boven de lessenaar van de voorzanger.
Lees meer
Deze davidster van glas in lood prijkt sinds 1906 in de top van de voorgevel van de synagoge aan de Folkingestraat.
Lees meer
Kunstenares Judith de Vries maakte dit monumentale schilderij op basis van een foto die eind jaren dertig van de vorige eeuw daags na Koninginnedag in een Groningse krant verscheen.
Lees meer
Dit schilderij door de Groningse kunstenaar Herman Dijkstra (1904-1976) van een Joodse jongen met een keppeltje is wellicht gemaakt tussen 1955 en 1960. In die periode schilderde Dijkstra enkele Bijbelse voorstellingen.
Lees meer
Deze krijttekening van kunstenaar Max van der Wissel is de enige kleurenafbeelding die van het vooroorlogse (vermoedelijk jaren dertig vorige eeuw) interieur van de synagoge in Groningen is overgeleverd.
Lees meer
Industrieel ontwerper Piet Cohen (1935) is de ontwerper van het nieuwe interieur van Synagoge Groningen, inclusief de Heilige Arke en de totale belichting. De uitvoering vond plaats in 1981.
Lees meer
In iedere synagoge brandt permanent een Eeuwig Licht. Het verwijst naar de menora (zevenarmige kandelaar) die ooit in de in het jaar 70 verwoeste Tempel in Jeruzalem brandde. Dit exemplaar, gemaakt van melkglas en een zilverkleurig frame, is afkomstig uit de jeugdsynagoge (1940) in de Folkingedwarsstraat in Groningen.
Lees meer