Het Eeuwig Licht (Ner Tamid) hangt boven de ark in de synagogen. Het wordt vaak geassocieerd met de menora, de zevenarmige kandelaar die geplaatst was in de voorkant van de tempel in Jeruzalem.
Lees meer
Een sjabbatlamp is een speciale lamp die met beweegbare onderdelen licht kan toelaten of blokkeren. Het licht wordt op die manier als het ware ingeschakeld of uitgeschakeld, zonder gebruikmaking van een schakelaar. Tijdens de sjabbat zijn deze handelingen namelijk verboden.
Lees meer
Een Torahmantel (Hebreeuws: Me'il) is een ritueel stoffen object in de synagoge, die wordt gebruikt om de Torah-rol te versieren en te beschermen. Torahmantels zijn meestal gemaakt van fluweel of zijde en geborduurd met voorstellingen van een kroon, de tabletten van de Joodse wetten of leeuwen.
Lees meer
Normaal gesproken is de sjofar een ramshoorn, maar hoorns van andere dieren, zoals geiten of antilopes, mogen ook als sjofar worden gebruikt. Die van een ram heeft echter de voorkeur, omdat de sjofar herinnert aan de ram die werd geofferd door aartsvader Abraham in plaats van zijn zoon Isaak.
Lees meer
De Synagoge Bourtange bezit twee exemplaren van de ‘Geschiedenis en de oorlogen van de Joden’ door Flavius Josephus: het ene dateert van 1638, het andere van 1722. Die laatste is een schenking van de familie Fokkens en gerestaureerd uit een legaat van mevrouw H.S. Barnstijn uit Groningen.
Lees meer
De chanoeka is de negenarmige kandelaar die bij het joodse feest Chanoeka wordt gebruikt. Tijdens de eerste nacht wordt één kaars ontstoken, tijdens de tweede nacht twee, enzovoort tot en met de achtste nacht. De negende kaars, sjammes (Jiddisch) of sjamasj (Hebreeuws) genoemd, is de ‘dienaarkaars’ die gebruikt wordt om de andere acht kaarsen te ontsteken en als lichtbron in het algemeen.
Lees meer
De Megillah Esther (megillah betekent ‘rol’ in het Herbreeuws) is een van de vijf megillahs die zijn opgenomen in de bijbelse kanon. Deze boeken zijn allemaal relatief kort en maken deel uit van Ketuvim, te weten het Hooglied (Shir HaSjiriem), Ruth, Klaagliederen (Eicha), Prediker (Prediker) en Esther.
Lees meer
De tijd tussen Pesach en Sjawoeot (Pasen en Pinksteren) is in het jodendom een rouwperiode: de 'omer'tijd. Gedurende de 33 dagen van de omertijd wordt er niet getrouwd, worden er geen feesten gegeven en gaat men niet naar de kapper.
Lees meer
Een Sefer Torah (Hebreeuws: ספר תורה; meervoud: ספרי תורה Sifrei Torah, ‘Boek(en) van de Torah’ of ‘De rol van Torah(s)’), is een handgeschreven kopie van de Torah, het heiligste boek in het Jodendom. Het moet voldoen aan zeer strenge normen. De Torah-rol wordt voornamelijk gebruikt in het ritueel van de Torahlezing tijdens joodse gebeden.
Lees meer