Huize ter Marse wordt omringd door monumentale bomen die ooit deel uitmaakten van een indrukwekkende slingertuin.

Het Streekhistorisch Centrum is gevestigd in Huize ter Marse, een voormalige herenboerderij uit 1884 van de familie Maarsing. Het werd gebouwd op een strategische plek, in de bocht van het Stadskanaal. 

De landerijen van de familie strekten zich uit tot in Vledderveen, de jongste Groninger Veenkolonie, die in 1905 aan snee werd gebracht. Hier stichtte de familie een aantal boerderijen, die werden verpacht. Nadat zoon Jacob Maarsingh in 1919 het huis van zijn vader overnam, onderging het gebouw een ingrijpende metamorfose. De entree werd verlegd en er kwam een karakteristiek bordes aan de voorgevel. De laatste eigenaresse, Catharina Maarsingh-Westerhuis, liet het herenhuis na aan de gemeente Stadskanaal, met de wens dat het een openbaar doel zou krijgen.

Huize ter Marse wordt omringd door monumentale bomen die ooit deel uitmaakten van een indrukwekkende slingertuin. Ze geven nog altijd een idyllische entourage rond het huis. Huize ter Marse, de bijbehorende dienstwoning uit 1937 en de bomen, zijn als geheel aangewezen tot Rijksmonument.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed