Vanaf het moment dat Van Beekum zich in Stadskanaal vestigde legde hij kenmerkende plekken langs het kanaal op doek vast

Karl Jacob van Beekum (Rotterdam 1914 - Stadskanaal 1998) bracht als docent tekenen gedurende vijfentwintig jaar tal van leerlingen in Stadskanaal de kneepjes van het kunstvak bij. Daarnaast werkte hij aan een veelzijdig oeuvre dat behalve schilderijen ook beelden en reliëfs omvat. Daaronder het bekende beeld ‘De Knoalster Lorelei’, dat nog altijd het centrum van Stadskanaal siert.

Vanaf het moment dat Van Beekum zich in 1955 in Stadskanaal vestigde, legde hij diverse kenmerkende plekken langs het Stadskanaal in olieverf op doek vast. Een tentoonstellingsrecensent beschreef zijn werk eens als ‘kenmerkend een eigen persoonlijke stijl, figuratief en zonder vraagtekens voor wie het werk bekijkt.’ Van Beekum had met zijn werk veel succes. Ook de gemeente Stadskanaal kocht een aantal van zijn doeken aan, die nu in het Streekhistorisch Centrum worden bewaard.

Het schilderij ‘De Eurobrug’ is geschilderd in 1976. Het toont het hart van Stadskanaal met het nieuw gecreëerde centrum, een gezicht op de Hoofdstraat met voor die tijd herkenbare panden als sigarenmagazijn Cuba en Hotel Dopper. Van Beekum legde deze locatie meermalen vast, waaronder op metershoge panelen die hij samen met leerlingen van het Ubbo Emmius Lyceum vervaardigde.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed