De meubels van Knicos waren geliefd in heel Nederland, de stijl was robuust en degelijk

In de Eerste Wereldoorlog werkte Jans Knigge als meesterknecht bij de Electrische Meubelfabriek van Abbes & Kruit in Stadskanaal, die ooit begon als stelmakerij. In 1919 nam hij samen met Hendrik J. Eerkens de fabriek over en startte de Electrische Meubelfabriek annex Behangerij Firma Knigge en Eerkens.

Na een succesvol begin kwam aan de samenwerking een einde en ging Jans Knigge met Harm Knigge als financier verder onder de naam Firma Knigge & Co. Om namaak van de stoelen en fauteuils te voorkomen werd in 1931 het handelsmerk ‘Knicos’ ingevoerd.

De meubels van Knicos waren geliefd in heel Nederland. De stijl was robuust en degelijk. In de jaren zestig viel ze echter uit de gratie. Door gebrek aan vernieuwing, in combinatie met een paar zakelijke tegenvallers, raakte de meubelfabriek in zwaar weer. Door de verkoop van de fabriek aan de firma Boll & Scharp Castle Furniture uit Wolvega in augustus 1968, kon sluiting voorlopig worden voorkomen. Na een korte opleving in de jaren zeventig werd eind 1982 het concern failliet verklaarden en werden de laatste  37 werknemers ontslagen.

De collectie van Knicos omvatte vooral eetkamerstoelen en fauteuils. Het ensemble in de serre van Huize ter Marse is afkomstig uit de nalatenschap van de dochter van de eerste directeur, Jans Knigge. De tafel en het dressoir werden speciaal voor haar gemaakt en waren niet in de handel te koop.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed