Van drie panelen van de middeleeuwse houten kansel zijn de schilderingen bewaard gebleven

In Woltersum staat de enige middeleeuwse houten kansel met schilderingen: voor ons land volstrekt uniek. Niet alle schilderingen zijn bewaard gebleven; de tijd, maar ook een grondige schoonmaakbeurt heeft voorstellingen verloren doen gaan.


Van drie panelen zijn de schilderingen bewaard gebleven: de geseling van Jezus, Christus voor Pilatus en de Kruisiging. Van de voorstelling op het voorpaneel is bijna niets bewaard gebleven. De conclusie in publicaties was lange tijd dat de voorstelling niet meer te herkennen was. Met behulp van digitale fotografie werden er niettemin vage contouren zichtbaar en men gaat er nu vanuit dat deze voorstelling de doornenkroning betreft. De preekstoel in Woltersum verbeeldt daarmee dus het lijdensverhaal.


De kerk van Woltersum is gebouwd op de plaats waar een afgebroken middeleeuwse kerk heeft gestaan. De oude kerk werd in 1765 gedeeltelijk gesloopt. Het schip werd verlegd en verkleind. In 1838 werden ook de apsis en de vrijstaande kerktoren afgebroken. Aan de oostzijde van de kerk werd een nieuwe toren gebouwd, met mechanisch torenuurwerk. Vergeleken met de middeleeuwse kerk is de nieuwe kerk als het ware een halve slag gedraaid. In de toren is een steen met het wapen van het jonkersgeslacht Rengers uit 1558 behouden gebleven.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed