Een mahonie­houten buffet met ontwerpschets in de toen populaire neo-stijl.

Er zijn verschillende manieren om de echtheid van een Huizinga-meubel te bepalen. Natuurlijk door het fabrieksplaatje, maar ook als er nog een nota van bestaat of uit overlevering. Heel bijzonder is het echter als er een gemerkte ontwerpschets bij het meubel zit. De Stichting Huizinga Meubel Nederland heeft zo'n schets én het meubel dat ernaar gemaakt is.


De kast werd op Marktplaats aangeboden door de antiquair Roelf Haverkamp in Wijhe. Er stond een minimale prijs voor, waar we na onderhandeling toch nog wat van konden afknabbelen. De onderhandelingsruimte was beperkt omdat het buffet verkocht werd in opdracht van de A.G. Schoorlemmerstichting. Deze stichting beoogt het levenswerk van de econoom en superboer Antonius Johannes Schoorlemmer (1933-2013, in stand te houden. Om gelden voor de stichting te genereren werden en worden ook spullen uit de nalatenschap van die laatste verkocht, waaronder het Huizinga buffet. Vermoedelijk is de kast ooit aangeschaft door de ouders van Antonius, vermogende boeren.


Het mahoniehouten buffet wordt door kunsthistoricus en kenner van het Huizinga-meubel Jan Molema geschat tussen 1880 en 1910 en is gemaakt in de toen populaire neo-stijl. Opvallend is vooral de plaatsing van de ornamenten óp de deurpanelen, wat het meubel een enigszins grillig aanzicht geeft. De kast verkeert in een uitstekende staat van onderhoud en hoewel er dus geen fabrieksplaatje aanwezig is, geeft de ontwerpschets overtuigend uitsluitsel over de herkomst.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed