Een mahonie scherm gesneden door Willem Haver

‘Erik Boerma –Ambassadeur 1e Klas voor de Stichting Huizinga Meubel Nederland– en eigenaar van Boerma’s Antiekhoeve in Uithuizen, tipte ons over de aankoop van een prachtig haardscherm, gemaakt door Huizinga. Niet met de bedoeling het aan de Stichting door te verkopen –Erik weet van het beperkte aankoopbudget van de Stichting– maar om zijn enthousiasme te delen.

Dat werkt. Wat konden de Stichting anders doen dan te vallen voor dit bijzondere meubelstuk en Erik naar de prijs te vragen? En kanjer die Erik is, gunde hij het de Stichting voor een alleszins schappelijke prijs. En dan zou hij het scherm ook nog door een van zijn medewerkers laten opknappen.

Er gingen twee weken overheen, tot de melding kwam dat het haardscherm klaar stond. Op verzoek van de Stichting en ten behoeve van de documentatie heeft de medewerker die de klus klaarde, foto’s van het opknapproject gemaakt en die voorzien van uitleg. In het algemeen wist de medewerker te vertellen dat ‘het meeste werk zat in het voorzichtig verwijderen van de spijkertjes waar de stof mee vastzat en het opnieuw opspannen van de stof.’

Vermeld kan verder nog worden dat de stof authentiek is, het haardscherm van mahonie is en dat ze gesneden is door Willem Haver (de verticale guirlandes zijn typerend voor Haver en komen in heel veel meubels terug). Het haardscherm staat op steunen die aan de voorzijde langer zijn dan aan de achterzijde. Ze was dan ook bedoeld om in de zomermaanden pal voor de open haard te worden geplaatst, zo dicht mogelijk tegen de schouw, ter camouflage van de open plek.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed