Een van de topstukken in de collectie van de Oudheidkamer is dit 42 centimeter hoge Mariabeeldje van begin 17e eeuw en uitgevoerd in de Spaanse barokstijl. Het gezicht en de handen zijn gemaakt van ivoor en het beeldje heeft nog de authentieke polychromie.
Lees meer
Natuurlijk ontbreken ook de voorwerpen die getuigen van de rijke religieuze geschiedenis van de provincie Groningen niet in de collectie van de Oudheidkamer Uithuizermeeden. In de deelcollectie 'Religiosa' roepen kunst en kitsch een wereld op van een lang en veel minder lang devoot verleden.
Lees meer
Het heeft weliswaar niets te maken met het Groninger Erfgoed, maar het maakt niettemin een belangrijk onderdeel uit van de collectie Uitrustingstukken van de Oudheidkamer Uithuizermeeden: de maliënmantel.
Lees meer
Een fraaie eikenhouten sculptuur van Maria van Bourgondië, daterend uit het historisme en gemaakt door een onbekende schrijnwerker. Het historisme is een stroming in de 19e eeuw die terugblikt op het verleden en decoraties ontleent aan diverse vroegere stijlperioden.
Lees meer
Oudheidkamer Uithuizermeeden legt zich niet –zoals de naam doet vermoeden– alleen toe op het verzamelen en presenteren voorwerpen uit het verre verleden. 'Verleden' is immers een relatief begrip: ook de dag van gisteren behoort immers al tot het verleden.
Lees meer
Een tot de verbeelding sprekend artefact is de gietijzeren haardplaat uit 1620 met het Spaanse wapen van de Habsburgers, inclusief de wapenspreuk 'PLUS OULTRE' (altijd verder) die was ingevoerd door Keizer Karel V.
Lees meer
Een kist die destijds door de soldaten te velde telkens met gejuich werd binnen gehaald. We zien hier namelijk een geld- of documentenkist, waarin de soldij voor het Staatse leger werd vervoerd.
Lees meer
Een merkwaardig object dat het absoluut niet kan stellen zonder een nadere uitleg. Het betreft hier een uitrustingstuk -in het Frans 'chivron'-, dat onderdeel uitmaakte van een paardenharnas. Net als voor de ruiter gold werd namelijk ook het paard in een gevecht zo goed mogelijk beschermd tegen de aanvallen van alle mogelijke slag- en steekwapens.
Lees meer
Een Italiaans type strijd- of krijgshamer uit de 16e eeuw, ook wel 'papegaaiensnavel'. Volgens de 'Glossery' van G.C.Stone van 1934 maakt het wapen dan nog deel uit van de collectie van het Metropolian Museum, maar het is nu al al meerdere decennia in Nederlands bezit. Ze past vanwege de identieke inslag wonderwel bij de cabasset (helm) die eveneens in het bezit is van de Oudheidkamer.
Lees meer
Een sierlampje gesigneerd door Gurschner. Het lampje is slechts 28,5 cm hoog en staat op een marmeren voetje. Het vrouwenfiguurtje vloeit voort uit een slang, zoals de meermin uit een vis. Zij houdt een nautilusschelpje omhoog, met daarin een gloeilampje. De verfijning is illustratief voor het werk van Gurschner.
Lees meer