Een schitterende Schoenau & Hoffmeister pop ligt nu lekker comfortabel in het wagentje

Toen deze poppenwagen werd aangeboden viel hij bijna uit elkaar door het gebruik. Vele kleine handjes hadden het vele jaren over een groot aantal kilometers voort gerold, tot het wagentje niet meer wilde rijden van ouderdom. Stil stond het in een hoekje te wachten, tot het bij de Oudheidkamer Fredewalda terecht kwam.


Er moest veel aan gebeuren om de wagen weer toonbaar te maken. Dat namen Arie en Diny de Jager op zich, en met veel geduld en inzicht is de poppenwagen in haar oude luister hersteld.


Maar geen poppenwagen zonder pop! Een schitterende Schoenau & Hoffmeister pop ligt nu lekker comfortabel in het wagentje. Deze Duitse dame met een composiet lijfje, open mondje met tandjes, beweegbare gewrichtjes in de armen en benen en slaapogen met wimpers is Gepke genoemd, naar het meisje dat honderd jaar geleden op de boerderij leefde en met haar poppen speelde. De pop heeft een pruik van echt haar en kleertjes die zo oud zijn als Gepke zelf. Onder de jurk met een handgeklost kanten lijfje draagt ze een lange onderbroek en een onderjurkje van katoen, zoals echte grote en kleine dames in die tijd droegen.


De poppenwagen met Gepke staat nu in de Mooie Koamer. Helaas niet meer om mee te spelen, maar nog steeds om bij weg te dromen door ieder meisje dat van poppen houdt.


Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed