Deze Warffumers hadden eigenlijk geen idee welk lot hen boven het hoofd hing

Sommige objecten in de collectie van het museum zijn zo alledaags, dat je denkt dat er geen bijzonderheden over op te merken zijn. Een kledinghanger van kleermaker Medendorp uit Warffum is in eerste instantie een gebruiksvoorwerp dat niet heel veel indruk maakt. Het zou vooral kunnen dienen als object dat past in de inrichting van een kledingkast. Toch ligt dit een beetje anders als die in het Huis Markus, de Joodse slagerij in het museum, te vinden is.


De kledinghanger heeft namelijk jarenlang in het Poolse Oświęcim, beter bekend als Auschwitz, in de kast van een hotel gehangen. En dat op steenworp afstand van de ingang van het voormalige concentratiekamp. Daarmee krijgt een dergelijk object ineens een hele andere dimensie!


Het valt niet meer te achterhalen van wie de kledinghanger is geweest, maar het is vrijwel zeker dat die meegenomen is door een van de 22 Joodse inwoners van Warffum die in 1942 zijn weggevoerd. Deze Warffumers hadden eigenlijk geen idee welk lot hen boven het hoofd hing en namen gebruiksvoorwerpen als een kledinghanger mee om ook op de nieuwe bestemming hun kleding ordelijk op te kunnen hangen. Een wrang idee als je de afloop van het verhaal kent…


Hoe de kledinghanger vanuit het kamp in het hotel terecht is gekomen, zal voor altijd een mysterie blijven. Dankzij een opmerkzaam echtpaar uit Amersfoort werd het een aantal jaren geleden bij toeval in het bewuste hotel ontdekt. Ze verbleven in Oświęcim voor een bezoek aan het voormalige concentratiekamp. Hun specifieke interesse in (bedrukte) kledinghangers heeft er voor gezorgd dat het object weer teruggekeerd is in Warffum. Op 4 mei 2013, de dag van de Nationale Dodenherdenking, kreeg het een ereplekje in de voormalige Joodse slagerij. Een trieste cirkel heeft zich daarmee op een symbolische wijze gesloten.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed