“ Behalve de schouw in het Noordelijk Scheepvaartmuseum vervaardigde Struiwig ook preekstoelen.
Een schitterend gesneden eikenhouten schouw met ingebouwde spiegel en schoorsteenstuk siert een van de zalen van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. De vervaardiging van het snijwerk met fantasie bladermotieven wordt toegeschreven aan Casper Struiwig (Groningen, 1698 – Groningen, 1747).
Struiwig was een van de belangrijkste Groninger beeldsnijders uit de achttiende eeuw, die zowel in steen als in hout werkte. Hij had een atelier aan de Spilsluizen en werkte samen met kistenmaker Jan Bitter sr. en de Groninger orgelbouwer Albertus Antoni Hinsz. Behalve de schouw in het Noordelijk Scheepvaartmuseum vervaardigde Struiwig ook preekstoelen in kerken in Haren, Middelstum, Zuidbroek, Oterdum en Eilsum en beelden voor de Hinsz-orgels in kerken in Kampen en Appingedam.
Het schoorsteenstuk stelt Bacchus en Ariadne voor. Dit is te herkennen aan de kroon van wingerdbladeren waarmee Bacchus vaak wordt afgebeeld. Het stuk werd geschilderd door kunstschilder Jan Abel Wassenbergh (Groningen, 1689 – Groningen, 1750) in 1741. Wassenbergh maakte portretten van leden van families die tot de Groninger elite behoorden, zoals de families Hora Siccama, Gockinga en Trip. Als interieurschilder maakte hij vooral historiestukken voor plafonds en schoorstenen. Eén van zijn leerlingen was Pieter Lofvers.
Hoge resolutiefoto's Download object
Labels Noordelijk Scheepvaartmuseum