“ De Bonaire is het oudste nog bestaande Nederlandse marineschip dat in Nederland is gebouwd
Het originele exemplaar uit 1877 ligt al jaren in een dok in Den Helder te wachten op restauratie. Ooit was het een trots zeilschip van de Koninklijke Marine, maar ze sleet haar laatste jaren, roemloos en geheel onttakeld, als een slaap- en eetplek voor leerlingen van een zeevaartschool. In het Muzeeaquarium staat een model van het schip uit haar glorietijd.
De 'Bonaire' is een Nederlands schroefstoomschip der vierde klasse van de Koninklijke Marine. Ze is het oudste nog bestaande Nederlandse marineschip dat in Nederland is gebouwd onder leiding van Marine-ingenieur Tideman (1834-1883), door het Etablissement Fijenoord in Rotterdam, de scheepswerf van de Nederlandsche Stoomboot Maatschappij. Ze was oorspronkelijk een driemaster, die als voortstuwing behalve de zeilen ook een stoom aangedreven schroef had.
Haar inzet als oorlogsschip heeft zich beperkt tot enkele vaarten naar het Caribisch gebied tegen zeerovers uit Venezuela en Colombia. In 1902 is de 'Bonaire' uit dienst genomen en tot logementsschip verbouwd. Als zodanig heeft ze tot 1923 in Hellevoetsluis en Dordrecht gelegen. Ze is daarna aan de gemeente Delfzijl verkocht, die het tot 1988 gebruikte als logementsschip voor de Zeevaartschool Abel Tasman.
Van de elf ijzeren 4e klassers die tot en met 1885 zijn gebouwd, resteert alleen nog de Bonaire, wel een restauratie waard dus!
Hoge resolutiefoto's Download object
Labels Muzeeaquarium Delfzijl