Hoe een munitiebunker uit de Tweede Wereldoorlog een aquarium voor zoutwatervissen werd

Podcast

Je moet er maar op komen: een munitiebunker uit de Tweede Wereldoorlog transformeren tot... een aquarium voor zoutwatervissen. In Delfzijl waren beide voor handen: aan de ene kant van de zeedijk de bunker, aan de andere kant het zeewater. Een originele herbestemming, die ver weg staat van het oorspronkelijk doel van dit verdedigingswerk.

De bunker is in 1944 door de Duitse bezetter gebouwd en deed dienst als munitiebunker van een Duitse luchtdoelbatterij die op de dijk was opgesteld. Tussen de munitiebunker en de dijk stonden nog drie andere bunkers en enkele barakken. De barakken werden direct na de oorlog afgebroken, de drie bunkers zijn in de jaren zestig opgeblazen om ruimte te maken voor de dijkverzwaring. Sinds 1956 is in de voormalige munitiebunker het zeeaquarium gevestigd.

De meeste vissen in het aquarium zijn gevangen door de viskotter UQ 21 uit Usquert, die ook voor aanvoer van ongeveer vijfhonderd kilo voergarnalen zorgt. Naast garnalen dient ook inktvis als voer en af en toe haringen. De Duitse viskotter Hielke heeft eveneens gezorgd voor aanvoer van kleinschalige Noordzeevissen die in ons gebied voorkomen. De roggen zijn afkomstig van het Dolfinarium Harderwijk.

Het aquarium bevat vijftigduizend liter zeewater dat elke maand per tankauto wordt aangevoerd vanuit de Eemshaven. De ongeveer drie meter dikke muren vormen een perfecte isolatie. Het zeewater in de aquaria kan gemakkelijk op een temperatuur van ongeveer veertien graden Celsius worden gehouden.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed