In de Middeleeuwen is de schutterij belast met de verdediging van de stad. Later worden haar taken meer representatief van aard. In fraaie kledij gestoken luisteren de schutters menig officiële plechtigheid op. Een jaarlijks hoogtepunt voor het gilde is het vogelschieten op Pinkstermaandag.
Lees meer
Appingedam heeft door de eeuwen heen grote perioden van bloei gekend, wat terug te zien in de grote aantallen zilversmeden die de stad heeft gekend. Een van die zilversmeden was Derk Hemmes (1835-1914), telg uit een Damster zilversmedenfamilie en maker van deze prachtige visschep met vogels en landschap met ajour-rand.
Lees meer
Deze bokaal is geschonken ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijksjubileum van de Damster burgemeester Lambertus van der Tuuck en Aaltje Claesens in 1701. De familienaam 'Tuuck' of 'Tuuk' zou verwijzen naar een haan 'tuuk-tuuk', evenals de vogel bovenop de beker. Maar deze vogel lijkt meer op een roofvogel...
Lees meer
Een schutterspenning was een bewijs van lidmaatschap of deelname aan activiteit van de schutterij van Appingedam, die tot in de achttiende eeuw in Appingedam bestond (hoewel Appingedam al in de zestiende eeuw haar militaire betekenis verloor). Er is niet veel bekend bekend over het fenomeen 'schutterspenningen', maar in oude geschriften valt onder andere iets te lezen over het vervaardigen ervan.
Lees meer
Het valt nauwelijks op, maar toch is dit kruisstuk één van de meest mysterieuze voorwerpen in de collectie van Museum Stad Appingedam. De maker is Pieter Tei Houwerzijl (1927-1993), een van de laatste koperslagers van Nederland. En dit werkje was zijn grote trots. Zijn koperwerk en gereedschappen zijn te bewonderen in de kelder van Museum Stad Appingedam en zijn gekwalificeerd als de belangrijkste museale collectie in haar soort in Nederland.
Lees meer
De bestuurders van het Smedengilde droegen als teken van hun waardigheid deze staf bij officiële gelegenheden. Om een houten kern zijn een negental zilveren banden geslagen, op het uiteinde gegraveerd met het wapen van Appingedam.
Lees meer
Het wapen van Appingedam bestaat al eeuwenlang uit de pelikaan in een nest, die zijn jongen voedt met zijn bloed. Het verhaal van de Damster pelikaan vertelt dit versje uit 1723:
Lees meer
Als in 1937 de Commissaris der Koningin de stad Appingedam bezoekt, ligt er een uitgebreid dagprogramma voor hem klaar. Hij bezoekt onder andere diverse grote bedrijven en cultuurinstellingen en overal wordt hij toegesproken door de president-commissaris, de rechtskundig adviseur, de voorzitter, etcetera.
Lees meer
Vijfenzeventig jaar is Otto Eerelman als hij dit schilderij van een whippet op vensterbank met Fries paard op de achtergrond schildert. Eerelman heeft dan al naam gemaakt als schilder van paarden, honden, circussen en leden van het koninklijk huis.
Lees meer
In 1948 schenkt de gemeente Appingedam aan het museum een aantal tegeltableaus, die uit een afgebroken woning aan het Damsterdiep in Solwerd komen. Een van deze tableaus is dit tableau van vier tegels van een steigerend paard.
Lees meer