Een zeldzaam kabinet uit het einde van de zeventiende eeuw. Het is afkomstig van de borg Dijksterhuis en herbergt een groot aantal laden. De borg Dijksterhuis in Pieterburen is nauw verbonden met de Menkemaborg in Uithuizen.
Lees meer
In de herenkamer van de Menkemaborg staat een bijzonder kabinet met beschilderde laden en deuren. Het is een zogenaamd kunstkabinet of rariteitenkabinet. In dit soort luxe kabinetten werden persoonlijke objecten bewaard, zoals kleine verzamelingen of exotische schelpen en fossielen, die waren meegenomen door de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Lees meer
Dit is een bijzonder meubel. Het is een pulpitrum of schrijfmeubel. Het bijzondere is dat het veel lijkt op het ontwerp van een kistenmakersproef uit 1708. Het gilde van kistenmakers wilde een nieuwe proef laten maken door kistenmakers of meubelmakers en dat werd het pulpitrum.
Lees meer
De grote bijbel uit 1657 is afkomstig van Mello Alberda. Hij heeft zijn naam en zijn wapen en dat van zijn echtgenote laten graveren in het zilveren boekslot. Op de eerste en laatste, oorspronkelijk lege bladzijden, hebben leden van de familie Alberda hun huwelijk en de geboorten en overlijden van hun kinderen geschreven.
Lees meer
In de gang van de Menkemaborg hangt een midden achttiende-eeuwse barometer. Deze is gemaakt van eikenhout en bekleed met een dun laagje wortelnotenhout. De naam en plaats van de maker zijn vermeld op de barometer: ‘J.M. Pagany’ uit ‘Groningen’.
Lees meer
Het dekken van een tafel is in de achttiende eeuw nog willekeurig. Hier is gedekt met een groot servies van Chinees porselein, waardoor het mogelijk is om meer borden op elkaar te zetten en terrines en schalen te tonen. Het diner vond meestal in het begin van de middag plaats.
Lees meer
Deze schrijf- of documentenkist staat op een bijbehorend onderstel. De kist is in India gemaakt van palissanderhout en is ingelegd met bloemen en slingerende takken van ivoor en ebbenhout. In het midden op de deksel is op een ovaal ivoren plaatje het wapen Alberda gegraveerd. Het onderstel is in Nederland gemaakt van notenhout.
Lees meer
Hoe was de verlichting in de achttiende eeuw? Het is nu moeilijk voor te stellen, want wij zijn gewend dat alles op elk moment van de dag verlicht kan worden. In de achttiende eeuw was daglicht de belangrijkste lichtbron. Voor de avond was er, voor rijke mensen, kaarslicht of het licht van een olielamp. In de kamers staan allerlei lichtbronnen, zoals kandelaars, blakers en lantarens.
Lees meer
In de brede gang van de borg is halverwege in de muur een fonteintje van marmer aangebracht. Het heeft aan weerszijden smalle kastjes van eikenhout voor de handdoeken. Het functioneert als waterleiding, maar dan wel met de hulp van het personeel. In de kast achter dit fonteintje bevind zich bovenin een rechthoekige loden bak voor schoon water, waarschijnlijk regenwater.
Lees meer
De borg Scheltkema Nijenstein te Zandeweer op een olieverfschilderij gemaakt door een onbekende schilder in de tweede kwart van de zeventiende eeuw. Edzard Jacob Clant liet de uit circa 1482 stammende, vervallen borg in 1633 afbreken en deze nieuwe borg bouwen. Een helemaal nieuw gebouw en niet, zoals veel borgen, een gebouw uitgebreid in diverse eeuwen.
Lees meer