De Nederlandse regering besloot dat alle burgemeesters een ambtsketen als herkenningsteken moesten dragen

Twee bijzondere objecten uit de collectie van het MOW zijn de twee ambtsketens van de voormalige gemeenten Bellingwolde en Wedde, daterend uit 1853. Samen omvatten deze twee zilveren kettingen de geschiedenis van drie voormalige gemeenten: de gemeenten Bellingwolde en Wedde, én fusiegemeente Bellingwedde.


Burgemeesters van gemeenten dragen bij officiële plechtigheden een ambtsketen. Dat is een ketting, meestal van zilver, waaraan een penning hangt met daarop aan één kant het gemeentewapen en aan de andere kant vaak een beeltenis van koning Willem II, koning Willem III en/of het Nederlandse rijkswapen. De ambtsketen is zodoende een symbool, waarmee burgemeesters zich onderscheiden. De Nederlandse regering besloot in 1852 dat alle burgemeesters een ambtsketen als herkenningsteken moeten dragen. Het besluit trad in 1853 in werking.


In 1853 vervaardigde juwelier, goud- en zilversmid W. Schutter uit Groningen in opdracht van de toenmalige gemeenten Bellingwolde en Wedde twee ambtsketens. De burgemeesters waren bij wet nu verplicht gebruik te maken van een ambtsketen. Beide gemeenten fuseerden in 1968 tot de gemeente Bellingwedde. De burgemeester van fusiegemeente Bellingwedde gebruikte vanaf toen de ambtsketen van de voormalige gemeente Wedde. Hieraan hing nog tot 2009 de penning van de voormalige gemeente Bellingwolde, waarna een vakman het wapen van de gemeente Bellingwedde erop graveerde. Vanaf 1968 hing de penning met het wapen van de voormalige gemeente Wedde aan de ambtsketen van de voormalige gemeente Bellingwolde.


In 2018 fuseerden de voormalige gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde tot de nieuwe gemeente Westerwolde. De nieuwe gemeente liet een nieuwe ambtsketen voor de burgemeester vervaardigen. De voormalige gemeente Bellingwedde gaf de ambtsketen van haar burgemeester daarom aan het einde van 2017 in bruikleen aan het MOW. De ambtsketen van de voormalige gemeente Bellingwolde heeft het MOW al langer in bruikleen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed