Op de achterkant van het schilderij zat een envelop met daarin onder andere een handgeschreven brief

Dit schilderij uit 1947 van de hand van Johan Dijkstra toont de Magnuskerk aan de Hoofdstraat in Bellingwolde. Achter het werk schuilt een bijzonder verhaal.

Dijkstra (Groningen, 23 december 1896 – Groningen, 21 februari 1978) was één van de medeoprichters van de Groninger Kunstkring De Ploeg, opgericht op 5 juni 1918. Hij studeerde aan de Kunstnijverheidsschool in de stad Groningen, de latere Academie Minerva. Tijdens zijn loopbaan hield Dijkstra zich bezig met uiteenlopende kunstprojecten en was hij actief als kunstcriticus. Het Groninger platteland, waaronder Westerwolde, vormde voor hem een belangrijke inspiratiebron.

Op de achterkant van het schilderij uit 1947 zat een envelop met daarin onder andere een handgeschreven brief. Hieruit blijkt dat Dijksta het schilderij vervaardigde in opdracht van het bestuur van de Nutspaarbank. Het bestuur schonk het schilderij op 30 september 1947 aan de heer J.G. Rookmaker bij zijn afscheid als penningmeester. Rookmaker was toen een halve eeuw bestuurslid. Verder zaten in de envelop een foto van het afscheid, een menukaart van het afscheidsdiner in het voormalige Hotel Reiderland en een krantenknipsel uit de Winschoter Courant. Uit het krantenartikel blijkt dat Rookmaker bij zijn afscheid ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd. Zijn kleindochter liet het schilderij en de bijbehorende documentatie na aan het MOW.

Het schilderij geeft het zicht weer vanuit de ruimte in Hotel Reiderland, waar het bestuur van de Nutspaarbank vergaderde. Sinds 1987 staat het hotel er niet meer. Midden op het schilderij liggen de tramrails van de voormalige Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen, opgeheven in 1947 en in de volksmond beter bekend als ‘Ol graitje’. Links achter de bomen en struiken staat de Magnuskerk. De kerk stamt vermoedelijk uit de veertiende eeuw, hoewel in 1527 geheel vernieuwd vanwege de opkomende Dollard.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed