Het Groninger platteland, waaronder Westerwolde, vormde voor Dijkstra een belangrijke inspiratiebron

Dit schilderij van Johan Dijkstra uit de collectie van het MOW beeldt twee veenarbeiders af. Het houtskoolschilderij uit 1963 vormt een fraai voorbeeld van de verbeelding van een deel van het vroegere landschap van Westerwolde.

Dijkstra (Groningen, 23 december 1896 – Groningen, 21 februari 1978) was één van de medeoprichters van de Groninger Kunstkring De Ploeg, opgericht op 5 juni 1918. Hij studeerde aan de Kunstnijverheidsschool in de stad Groningen, de latere Academie Minerva. Tijdens zijn loopbaan hield Dijkstra zich bezig met uiteenlopende kunstprojecten en was hij actief als kunstcriticus. Het Groninger platteland, waaronder Westerwolde, vormde voor hem een belangrijke inspiratiebron.

Het schilderij met de twee veenarbeiders toont een belangrijke fase uit de geschiedenis van Westerwolde: de late veenontgining (achttiende tot begin twintigste eeuw). Het werk is geschilderd met houtskool. Dit past bij Dijkstra, die verschillende technieken gebruikte. De familie Sandjer schonk het schilderij samen met verschillende andere schilderijen en meerdere goederen aan de voormalige gemeente Bellingwedde en het MOW.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed