De Arendploeg kwam, werd beproefd en overwon. Met de complimenten voor boer Borgman uit Kloosterburen. Hij nam de ploeg mee van een familiebezoek uit Amerika, stak hem in de vette Groninger klei en de landbouw in de provincie kantelde met elke voor méé om…
Lees meer
Zo sta je in vol ornaat en met de hele familie te poseren voor een levensgroot portret als ultieme uiting van je roem en belangrijkheid, zo ligt datzelfde portret decennia lang ergens vergeten op een zolder. Maar sinds 1968 prijkt het familieportret van Allard Tjarda van Starkenborgh uit 1670 weer ten voeten uit in de borg Verhildersum en weet het nog steeds te imponeren.
Lees meer
In 1953 verlieten de laatste bewoners de borg. Zoals ook elders gebeurde gingen veel stukken van de inboedel onder de hamer. Slechts af en toe wordt een oorspronkelijk stukje inventaris weer terug gevonden. De halbank in Lodewijk XIV-stijl is gemaakt van vurenhout en beschilderd met een houtmotief.
Lees meer
Een geluk dat ze in 1828 de oude kranten op de borg Verhildersum niet in de kattenbak legden, maar ze bewaarden voor de behangers. Die plakten het oude nieuws weg en uit het zicht, niet beseffend dat krap tweehonderd jaar later juist dat oude nieuws tot nieuwe inzichten zou leiden.
Lees meer
In het Boerderijmuseum bij de borg Verhildersum is een fraaie collectie Groninger klederdrachten ondergebracht. Zo ook een trouwkostuum van Hilje Hopma uit 1823, dat naar de laatste mode gesneden was.
Lees meer
Schilderijen –en dan vooral portretten– gevat in een ovaalvormige lijst waren in de jaren rond 1800 bijzonder populair. Vooral leden van de culturele elite en de hoven lieten zich graag zien in deze ‘uitgerekte cirkel’. Natuurlijk ontbreken de ovaaltjes dan ook niet in de collectie van de borg Verhildersum.
Lees meer
Op de kwartierstaat zoals die hangt in de hal van Verhildersum boven de deur naar de eetkamer, zijn tal van wapens van oude adellijke geslachten terug te vinden. Zo ook het wapen van de familie van Starkenborgh, een zwarte adelaar in goud. Met de vleugels wijd gespreid en de klauwen dreigend gekromd, krijst het beest de bezoeker direct na binnenkomst een intimiderend ‘WELKOM!’ tegemoet.
Lees meer
Het is een kast die de poort lijkt tot het fictieve land Narnia, naar de boeken van de Britse schrijver C.S. Lewis. Narnia, een wereld waarin dieren kunnen praten en magie een alledaags fenomeen is. Zo geheimzinnig is de kussenkast op Verhildersum niet. Maar wat is dat voor holle ruimte en waar zit het sleutelgat verborgen…?
Lees meer