De drie glazen van Johan Dijkstra uit 1954 vormen een combinatie in de erker van de refter

In de eetzaal van Klooster Ter Apel werden in 1954 drie glas-in-loodramen geplaatst van een van de belangrijkste Groningse kunstenaars uit de twintigste eeuw: Johan Dijkstra. Dijkstra maakte faam als schilder, maar hij was ook actief als glazenier. Zijn traditionele glazen zijn meestal van historische of religieuze aard en hebben een duidelijke symboliek.


Tijdens de middeleeuwen hebben rijke mensen gebrandschilderde glazen aan kerken geschonken om in hun zielenheil te voorzien. In moderne tijden staan vaak de glazeniers centraal. Dit geldt in belangrijke mate voor Klooster Ter Apel.


De drie glazen uit 1954 vormen een combinatie in de erker van de refter. Het linker glas verbeeldt de aanbidding der wijzen. Een mooi detail is dat de wijze koning vooraan zijn kroon heeft afgedaan ter ere van het Christuskind. Het middelste raam verbeeldt Jezus, Maria en Martha voor de opwekking van Lazarus en verwijst naar Johannes 11.25: “Ik ben de verrijzenis en het leven.”  Deze tekst staat linksonder de voorstelling afgebeeld. Het rechter glas verbeeldt Johannes de Evangelist ten tijde van het schrijven van het Bijbelboek Openbaring.

Johan Dijkstra maakte in 1940 ook het herdenkingsraam in de kloostergang voor ir. De Vos tot Nederveen Cappel.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed