“ Tot omsmelten is het echter gelukkig niet gekomen: na de oorlog keerde de klok in geschonden staat terug
De bronzen luiklok naar Gothisch model dateert van 1506 en wordt toegeschreven aan de klokkengieter Wolter Westerhues uit Münster. Tussen de profielranden staat in gotische letters de tekst; "SANCTA MARIA MAGDALENA VOCOR ANNO DOMINI M CCCCC VI". Het begin en het einde van de tekst worden gemarkeerd door een kruisje; tussen de woorden en de delen van de datum is een fleur-de-lys ('Franse lelie') motief aangebracht.
Boven het opschrift bevindt zich een decoratieve rand in de vorm van rondbogen, die uitlopen in een bladvormig ornament. De slagrand wordt versierd door profielmotieven. De luiklok hing tot de Tweede Wereldoorlog in het houten koepeltorentje van het klooster. Ondanks het feit dat ze was geplaatst onder Monumentenbescherming, werd de klok in 1942 toch afgevoerd naar Duitsland. Tot omsmelten is het echter gelukkig niet gekomen: na de oorlog keerde de klok in geschonden staat terug. Ze was gebarsten en is gerestaureerd; sporen van de reparatie zijn nog altijd zichtbaar.
De kroon en het ijzeren, ingegoten oog in de kop ontbreken. De kop is tweemaal doorboord ter ophanging van de klepel en de klok zelf. Slagvlakken aan de binnenzijde als gevolg van langdurig gebruik als luiklok. Slagvlakken op de buitenzijde van de slagrand als gevolg van langdurig gebruik als (uur)slagklok. De slaghamer is daartoe enige malen verzet.
Hoge resolutiefoto's Download object
Labels Klooster Ter Apel