Brons- of geelgieters beperkten zich namelijk niet alleen tot het maken van klokken.

Het is een voorwerp uit lang vervlogen tijden en je vraagt je af hoe effectief het is geweest bij een uitslaande brand. Zetten we het echter af tegen hoe er vóór die tijd een brand werd bestreden –het doorgeven van emmertjes bluswater– dan was deze brandspuit een uiterst effectief apparaat. Eindelijk had de mens een wapen in handen tegen die eeuwige vijand: het vuur.

De brandspuit in het Klokkengieterijmuseum dateert van rond 1875 en is destijds door Van Bergen vervaardigd. Brons- of geelgieters beperkten zich namelijk niet alleen tot het maken van klokken. Ze goten alles wat van koper of brons was, zoals kanonnen, vijzels en onderdelen van pompen. Van Bergen ging een stapje verder en maakte naast onderdelen, ook complete mobiele brandspuiten. En later zelfs volledig uitgeruste brandweerwagens.

In 1951 werd de brandweertak afgescheiden onder de naam ‘Berwi’. In 1973 werd het bedrijf verkocht; in 1976 ging het failliet. Uiteindelijk betekende dat ook het einde van de klokkengieterij; in 1980 werd het bedrijf gesloten.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed