Er was een tijd dat torenklokken de belangrijkste tijdaanduiders waren. De oudste uurwerken hadden geen wijzers; ze lieten slechts het juiste aantal uurslagen horen. Later werden wijzers toegevoegd: eerst een enkele die alleen de uren aangaf, later kwam daar een minutenwijzer bij.
Lees meer
Het is een voorwerp uit lang vervlogen tijden en je vraagt je af hoe effectief het is geweest bij een uitslaande brand. Zetten we het echter af tegen hoe er vóór die tijd een brand werd bestreden –het doorgeven van emmertjes bluswater– dan was deze brandspuit een uiterst effectief apparaat. Eindelijk had de mens een wapen in handen tegen die eeuwige vijand: het vuur.
Lees meer
Deze klok werd in 1734 gegoten door J. Borchardt uit Groningen voor de kerk van Oldehove, in opdracht van de bekende en beruchte Groninger landjonker Rudolf de Mepsche. Gelet op de rijke versiering moet het een dure klok zijn geweest en is ze voor zo'n afgelegen dorpje als Oldehove tamelijk omvangrijk.
Lees meer
Een fraaie beschrijving van een luidklok: Bekervormige voorwerpen, die mits goed gestemd, zoemende, gonzende, galmende, in ieder geval welluidende tonen voort kunnen brengen en die veelal zijn opgehangen in kerktoren, klokkenstoel of klokkenhuis. Tot een slingerende beweging aangezet, kunnen ze met behulp van een klepel tot luiden worden gebracht.
Lees meer
Deze twee klokken zijn in 1906 door Van Bergen gegoten voor het carillon van de Domtoren in Utrecht. Maar wat doen ze dan in het museum in Heiligerlee? Zijn ze in een nachtelijk uur uit de toren gehaald en in stilte en onder geheimhouding naar het Klokkengieterijmuseum afgevoerd?
Lees meer
Het vergt enig voorstellingsvermogen om je de tijd voor te stellen waarin deze luidklok werd gegoten. We zitten bijna aan het eind van de middeleeuwen (1494), wanneer klokkengieter Geert van Wou een kuil graaft om er deze klok in te gieten.
Lees meer
Een speeltrommel is eigenlijk niets anders dan een hele grote speeldoos. Ze bestaat uit een metalen trommel met tientallen rijen gaatjes. In die rijen worden op bepaalde plaatsen toonstiften gestoken. Als de trommel draait komt zo’n stift langs een hefboompje, dat ervoor zorgt dat een van de hamers, die buiten bij de klokken zijn gemonteerd, een slag geeft. Samen zorgen de stiften voor een melodietje.
Lees meer