En plotseling sta je als bezoeker oog in oog met die grafzerk. In de tuin van het Kapiteinshuis. Hoe nu? Lag er ooit een kerkhof op deze plek? Dat lag er niet. Zelfs de overledene wiens naam op de zerk staat, ligt er niet begraven. Al wat van hem rest, is deze grafsteen. Nog juist gered van vernietiging.
Lees meer
Ruim vóór de vondst van het aardgas bij Slochteren, werd er in Oost-Groningen –en dan met name in de Veenkoloniën– een andere rijke energiebron gedolven: turf. Het gebied ontwikkelde zich tot een dynamisch industrie- en handelscentrum dat, dankzij de ondernemersgeest van zijn bevolking, uitgroeide tot een welvarende regio.
Lees meer
Hij was onder andere directeur van het Groninger Museum en werkzaam bij het Haags Gemeente Museum. Zijn roots liggen echter stevig verankerd in Nieuwe Pekela en het was dáár dat hij het museum Kapiteinshuis Pekela oprichtte. In dat Kapiteinshuis prijkt dan ook terecht een portret van haar grondlegger.
Lees meer
Ooit woonden er honderden zeelieden in de Groninger Veenkoloniën. De schepen lagen in havens als Delfzijl, Amsterdam en Rotterdam, maar huis en haard stonden aard en nagelvast in Veendam, Hoogezand, Wildervank of de Pekela's. En wie verre reizen doet, brengt behalve mooie verhalen, dikwijls mooie souvenirs mee.
Lees meer
Alles heeft zijn prijs. Zo ook een samengaan tussen twee gemeentes. Waarbij er altijd wel eentje is die iets moet prijs geven. Oude Pekela bijvoorbeeld. Die vier turven uit het oude wapen moest afstaan voor het nieuwe wapen.
Lees meer
Pal voor het Kapiteinshuis ligt al jarenlang een prachtige, ruim honderd jaar oude spitse praam afgemeerd. Geen toevallige ligplaats: sinds 1990 namelijk is in het pand het museum Kapiteinshuis Pekela gevestigd.
Lees meer
Het 600 ton metende tweedek fregatschip ‘Maria’ is in 1839 gebouwd door scheepsbouwer Jan Nuveen op de werf St. Jago in de Groote Bikkerstraat te Amsterdam voor de Amsterdamse rederij Gebroeders Hartsen. Het schip vertrekt op 16 september 1842, onder gezag van kapitein Hendrik Deddes van Wijk uit Nieuwe Pekela, vanuit Den Helder en komt op 31 december van datzelfde jaar in Batavia aan.
Lees meer
Lang maakte de stad Groningen in het gebied van de Groninger Veenkoloniën de dienst uit. Kanalen, landerijen: het was alles in het bezit van ‘stad’ en de gebruiker had maar te gehoorzamen aan de reglementen (ordonnanties) van de eigenaar. Op straffe van een forse boete.
Lees meer
Het lijken zo op het eerste gezicht ‘gewoon’ maar twee schilderijen van een echtpaar. En dan ook nog eens vervaardigd door een schilder wiens naam niet is overgeleverd. Achter deze schilderijen gaat echter een drama schuil, dat in de jaren van zeezeilvaart elk schippersgezin plotseling kon overkomen.
Lees meer
En ook het schaalmodel van de ‘Concordia’ herbergt een drama. Een ramp waarbij vrijwel een gehele familie en de bemanning ver weg van huis een voortijdig graf vinden in de kolkende golven.
Lees meer